Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


           

Μέσα στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου ξεσπούν ανθελληνικές ενέργειες από τα κράτη του σοβιετικού συνασπισμού και την ίδια την ΕΣΣΔ.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Εμβέρ Χότζα επί δεκαετίες κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας.

            Έτσι ο Εμβέρ Χότζας και ο Σέχου στις 7/7/1961 κατηγορούν την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία ότι συνωμοτούν για να διαμελίσουν την Αλβανία, ο Χότζα κατηγορεί την ΕΣΣΔ ακολουθεί ενδοτική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα για την αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου προκειμένου η Ελλάδα να δεχτεί συμφωνία για απύραυλη Βαλκανική, με τις σκέψεις αυτές εξαπολύει δίκες στελεχών του ΚΚ Αλβανίας για συνωμοσία με την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία.


            Όμως από το κακό στο χειρότερο πάνε και οι Ελληνο-Βουλγαρικές σχέσεις. Στην Βόρεια Ελλάδα η Ελληνική Χωροφυλακή πιάνει άτομα τα οποία κατηγορεί για κατασκοπία υπέρ της Βουλγαρίας.

            Στην Σόφια , στις 4/7/1961 οι βούλγαροι πιάνουν κατώτερο υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας και κάποιους άλλους ακόμα και τους κατηγορούν για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδος. Οι συνομιλίες για τις βουλγαρικές επανορθώσεις έχουν διακοπεί.

            Στην Σόφια στα τέλη Ιουλίου 1961 σε δεξίωση της πολωνικής πρεσβείας ο βούλγαρος πρωθυπουργός Γιούγκοφ κάνει δηλώσεις κατά της Ελλάδος και ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και όλα αυτά γίνονται παρουσία του έλληνα επιτετραμμένου, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρεί.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ν Χρουστσόφ "....Και βεβαίως οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί δεν θα φεισθούν τους ελαιώνας σας, ούτε την Ακρόπολιν..."

            Την επομένη μέρα η Αθήνα ζητά την επιστροφή του και ταυτόχρονα απελαύνει από την Ελλάδα υπάλληλο της βουλγαρικής πρεσβείας, το υπουργείο Εξωτερικών βγάζει ανακοίνωση που αναφέρει:


-        Η Βουλγαρία κάνει προκλήσεις αμέσως μετά την αποκάλυψη  της κατασκοπευτικής οργάνωσης στην  Ακροποταμιά του Κιλκίς.
-        Οι βούλγαροι έπιασαν και κρατούν με την κατηγορία της κατασκοπίας τον νεωκόρο  του παρεκκλησίου της ελληνικής πρεσβείας της Σόφιας και απέλασαν υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας.
-        Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γιούγκοφ στην πολωνική πρεσβεία είπε  ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό.

Η βουλγαρική κυβέρνηση απέρριψε με επιστολή της ότι εκπαιδεύει και στέλνει κατασκόπους στην Ελλάδα και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επιχειρεί να αναζωπυρώσει τον Ψυχρό πόλεμο στα Βαλκάνια».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Κρούστσεφ διαδέχτηκε τον Ι Στάλιν ήταν ο ηγέτης της ΕΣΣΔ που ηγήθηκε του ψυχρού πολέμου.



ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ



      Αλλά και ο σοβιετικός ηγέτης Ν Χρουστσόφ σε μια συγκέντρωση για την σοβιετορουμανική φιλία στο Κρεμλίνο στις 11/8/1961 είπε μεταξύ των άλλων:



«……. Ο φασισμός ηττήθηκε. Θα νόμιζε κανείς ότι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν γενναίως κατά της χιτλερικής Γερμανίας, θα ετύγχανον βαθέως σεβασμού και τιμής.  Αλλά δυστυχώς , πολλοί απ αυτούς, ως πχ ο ήρως της Ακροπόλεως Μανώλης Γλέζος, είναι   έγκλειστοι εις τας φυλακάς. Δεν θέλομεν να αναμειγνυώμεθα εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Ελλάδος. Τούτο δεν είναι εις τας συνήθειάς μας. Αλλά ημείς, οι Σοβιετικοί άνθρωποι, ως και οι λαοί άλλων χωρών, που έχυσαν πολύ αίμα αγωνιζόμενοι κατά του φασισμού, δεν ημπορούμε να τα παρακολουθούμεν αδιάφοροι, την στιγμήν κατά την οποίαν ο άνθρωπος του οποίου η ηρωική πράξις αποτελεί χρυσήν σελίδα εις την ιστορίαν του αγώνος της ανεξαρτησίας, φθίνει τώρα εγκάθειρκτος……. Και ιδού τώρα, η ελληνική κυβέρνησις συνεδέθη με τον επιθετικόν βορειοατλαντικόν συνασπισμόν του ΝΑΤΟ. Μας είναι γνωστόν ότι εις το ελληνικόν έδαφος  έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές βάσεις, στρεφόμεναι κατά της ΕΣΣΔ………… Κατά συνέπειαν μας απειλούν με πόλεμον και χώραι ως η Ελλάς, η Ιταλία, η Νορβηγία…………Εις τον μέλλοντα θερμοπυρηνικόν πόλεμον, εάν θα τον εξαπολύσουν , δεν θα υπάρχει διάκρισις μεταξύ μετώπου και μετόπισθεν. Εδήλωσα εις τον Έλληνα πρεσβευτήν ότι η πλέον λογική πολιτική δια την Ελλάδα θα είναι όπως αυτή αποχωρήση του ΝΑΤΟ. Τούτο θα αποβή, επίσης, ωφέλιμον δι' άλλα Κράτη, τα οποία εισήλθον εις τον επιθετικόν αυτόν συνασπισμόν, εκ παρεξηγήσεως. Εφ' όσον συμβή τούτο η Ελλάς δεν θα υποφέρη , εις περίπτωσιν εκρήξεως πολέμου.










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι σοβιετικοί από το 1959 είχαν εκδόσει γραμματόσημο με τον Μ Γλέζο, η απάντηση των Ελλήνων μέσα στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου ήταν να εκδόσουν γραμματόσημο για τον Ούγγρο Naghi. 




Ο πρεσβευτής μου είπεν :
-"Δεν πιστέυω οτι ο Σοβιετικός πρωθυπουργός θα διατάξη, ποτε, να ριφθούν ατομικαί βόμβαι κατά της Ακροπόλεως και άλλων ιστορικών μνημείων της Ελλάδος."………

"Κύριε πρεσβευτά, δεν θα ήθελα να σας δυσαρεστήσω, αλλά απατάσθε σοβαρώς. Εγώ, φυσικά, ως πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα διατάξω, απ'ευθείας όπως ριφθούν βόμβαι κατά της Ακροπόλεως, δεν θα διστάσω όμως να δώσω διαταγήν εις τους εις τους στρατιωτικούς μου όπως επιτεθούν κατά των βάσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αι οποίαι ευρίσκονται εις την Ελλάδα και φυσικά ούτοι δεν θα φεισθούν ούτε των ελαιώνων, ούτε της Ακροπόλεως και άλλων ιστορικών μνημείων της Ελλάδος.»





      Αυτές οι καταπληκτικές δηλώσεις του Ν Χρουστσόφ που απειλούσαν με βομβαρδισμό της Ακροπόλεως δόθηκαν με δελτίο της Σοβιετικής Πρεσβείας στην Αθήνα στις 16/8/1961. Ο Σοβιετικός ηγέτης ενώ ξεκίνησε με την ευαισθησία του για τον Μ Γλέζο και την υποστολή της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη που θεώρησε «χρυσήν σελίδα εις την ιστορίαν του αγώνος της ανεξαρτησίας» δεν δίστασε να απειλήσει βομβαρδισμό της Ακροπόλεως αν δεν αποχωρούσαμε από το ΝΑΤΟ.

      Οι δηλώσεις αυτές υπήρξαν θαυμάσια ευκαιρία αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, ο Κ Καραμανλής που έκανε διακοπές στα Κ Βούρλα είπε μεταξύ των άλλων:

« Ο πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ κ Χρουστσόφ συνηθίζει να διατυπώνει κατά καιρούς απειλές κατά της Ελλάδος……… Εάν δια της αδικαιολογήτου αυτής σταυροφορίας επιδιώκει τον εκφοβισμόν του ελληνικού λαού και την ενθάρυνσιν της Άκρας Αριστεράς ……… Εν πάση περιπτώσει δύναται  , όπως απέιλησε, να καταστρέψει την ακρόπολιν. Δεν δύναται όμως να καταστρέψει τα ιδεώδη τα οποία συμβολίζει ο Ιερός Βράχος και τα οποία είναι ιερώτερα από τους πυραύλους».

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οργανώθηκαν ογκώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα (μετά τις δηλώσεις του σοβιετικού ΓΓ) αντισοβιετικού περιεχομένου.

      Ο ξένος τύπος έγραψε για τις δηλώσεις αυτές:

Η (αριστερή αλλά μη κομμουνιστική) εφημερίδα "Le Combat "ανέφερε

«Εαν εγένεντο πράγματι μερικαί υπερβασίαι εκ μέρους ορισμένων θερμόαιμων εις απομακρυνσμένας περιοχάς, όπως το Κιλκίς, αύται δε δύνανται πάντως να αμφισβητήσουν την αδιαφιλονίκητον νίκη του κ.Καραμανλή, ο οποίος άλλωστε ουδεμίαν είχεν ανάγκην των μέσων τούτων ίνα καταγάγη την εκλογικήν του επιτυχίαν. Η άκρα αριστερά υπέστη τας συνεπείας της στάσεως του Χρουστσώφ έναντι της Ελλάδος, διοτι δεν απειλεί τις, ατιμωτητί, την κατασττροφή της Ακροπόλεως και δεν περιφρονεί λαούς με πυρηνικάς δοκιμάς. Εξάλλου η φιλοβουλγαρική πολιτική του κ.Χρουστσώφ προεκάλεσεν την δυσαρέσκειαν του ελληνικού λαού».

Οι "New York Times" στις 27 Νοεμβρίου ανέφεραν

«Το πλέον σκληρό πλήγμα, κατά της δημοτικότητος του ΚΚΕ κατεφέρθη υπο των φίλων του, του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Τέσσερας μήνας προ των εκλογών ο κομμουνιστικός συνασπισμός ήρχισεν αμείλικτον εκστρατείαν εχθρικής προπαγάνδας κατά της Ελλάδος, περιλαμβάνουσαν απειλάς, εχθρικάς παρατηρήσεις δια τα εσωτερικά της Ελλάδος υπο των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Βουλγαρίας και απελάσεις Ελλήνων διπλωματών δια δήθεν κατασκοπεία. Η πλειονότης των Ελλήνων καταγανάκτησεν, αλλά η ΕΔΑ είτε εσιώπησεν είτε εδημοσίευσε τας σχετικάς ειδήσεις με επικεφαλίδας, όπως "Η ελληνική κυβέρνησις προκαλεί το κομμουνιστικό στρατόπεδον". Ενας απο τους λόγους πτώσεως του κομμουνισμού είναι το ασυμβίβαστον της έξωθεν εισαχθείσης ιδεολογίας με τον πατριωτισμόν των Ελλήνων».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η αντισοβιετική εκστρατεία συνεχίστηκε με κάθε μέσον, το 1961 εκδόθηκαν γραμματόσημα με θέμα την Ακρόπολη προκειμένου να υπενθυμίζεται η απειλή της ΕΣΣΔ για βομβαρδισμό της.

      Η ΕΣΣΔ όμως κάνει και διάβημα στα τέλη Αυγούστου στην ελληνική κυβέρνηση για τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ που θα γίνουν στην Θράκη και κατηγορεί ότι « βαδίζει επί της οδού της συμμετοχής εις τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ εις τα Βαλκάνια». Παρόμοιο διάβημα κάνει και η Βουλγαρία, παρ όλα αυτά τα γυμνάσια αρχίζουν στις 12/9/1961 και ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας  Νταμιάνοφ λέει ότι ενισχύονται τα νότια σύνορα της Βουλγαρίας και απειλεί με τους σοβιετικούς πυραύλους.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...