Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΔΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΓΥΡΑΜΟΙΒΟΙ ΞΕΝΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ



«Αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, τότε να είσαι
Δεν υπάρχει καμιά σιγουριά για το αύριο.»
Λορέντσο




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Lorenzo (the Magnificent = Μεγαλοπρεπής) de' Medici (λεπτομέρεια) με τα κέρδη τους (από τοκογλυφυκές εργασίες) εκκίνησαν την Αναγέννηση.


Όλη η αναγέννηση μπορεί να εκφραστεί σε μια οικογένεια ΜΕΔΙΚΟΙ.

Η οικογένεια αυτή έδωσε :
2 Πάπες (Λέων Ι και Κλήμης Ζ).
2 Βασίλισσες της Γαλλίας (Αικατερίνη και Μαρία).
3 Δούκες (της  Φλωρεντίας, του Νεμούρ και της Τοσκάνης).
Ο Μακιαβέλι έγραψε την ιστορία τους, όλο το φάσμα των τεχνών και των επιστημών  (από Μ Άγγελο μέχρι τον Γαλιλαίο) υποστηρίχτηκαν από την οικογένειά αυτή. Όλη η εκθαμβωτική αρχιτεκτονική είναι προϊόν της οικογένειας αυτής ( Βίλλα Καφατζόλο, Βασιλική του Σν Λορέντζο,  το μοναστήρι του Αγίου Μάρκου, τα ανάκτορα του δούκα Κόζιμο των Μεδίκων, το παλάτι Πίτι, το Παλάτσιο Βέκιο και τα νέα γραφεία της πόλης (Uffizi)  με την αυλή τους να φτάνει μέχρι τον ποταμό Άρνο, η εκθαμβωτική Αφροδίτη του Σάντρο Μποτιτσέλι.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το οικόσημο της Arte de Cambio φλουριά από χρυσό σε κόκκινο φόντο, η δραστηριότητά της ήταν το συνάλλαγμα, το εμπόριο πολύτιμων λίθων και μετάλλων, τα δάνεία, οι πιστώσεων και οι  καταθέσεων.Προστάτης τους ο Άγιος Ματθαίος. Οι τοποθεσίες που δραστηριοποιούντο ήταν η Piazza della Signoria, η Loggia dei Pisani, και η Calimaruzza γωνιά του δρόμου, η οποία δεν υπάρχει πια.

Όλος αυτός ο πλούτος από πού προήλθε; 

Οι Μέδικοι ήταν μέλη της Arte de Cambio (Συντεχνία αργυραμοιβών)  και έγιναν τραπεζίτες (banchieri), η αρχική τράπεζα των Μεδίκων ήταν ένας υπαίθριος πάγκος με έδρα στο παλάτι Καβαλκάντι (στην γωνία των σημερινών οδών Πόρτα Ρόσσα και Άρτε ντελα Λάνα).

Πριν το 1390 μχ οι Μέδικοι ήταν κακοποιοί, τραμπούκοι, στην περίοδο 1343 μέχρι το 1360 πέντε τουλάχιστον Μέδικοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για σοβαρά εγκλήματα.

Τότε εμφανίστηκα ο Τζιοβάνι ντι Μπίτσι ντε Μέντιτσι, ο οποίος έβαλε σαν στόχο να μετατρέψει την αλητοοικογένειά του σε σύννομους ανθρώπους. Το 1385 ο   Τζιοβάνι έγινε διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην Ρώμη του συγγενή του Βιέρι ντι Κάμπιο ντε Μέντιτσι, η παπική εξουσία υπήρξε ο ιδανικός πελάτης του λόγω των ποικίλων νομισμάτων που διακινούντο από το παπικό ταμείο. Το 1397 μχ επέστρεψε στην πατρίδα του την Φλωρεντία,  το 1420μχ μεταβίβασε την επιχείρησή του (με υποκαταστήματα στην Ρώμη, Πίζα, Γενεύη, Λονδίνο Αβινιόν και την Βενετία) στον γιό του Κόζιμο. Ο Τζιοβάνι απέκτησε μεγάλη συμμετοχή στα εργοστάσια μαλλιού στην Φλωρεντία.

Η επιχειρηματικότητα των Μεδίκων ήταν  οι συναλλαγματικές (cambium per litteras) , δηλαδή αν ένας έμπορος δεν μπορούσε να εξοφλήσει τοις μετρητοίς  μέχρι το πέρας της δοσοληψίας του άλλον έμπορο, τότε ο πιστωτής έπιρνε συναλλαγματική από τον οφειλέτη ή για να την χρησιμοποιήσει σαν μέσον πληρωμής για λογαριασμό του, ή να την ρευστοποιήσει, με προεξοφλητική μείωση του κεφαλαίου σε κάποιον τραπεζίτη που θα δεχόταν να είναι μεσάζων. Η τοκογλυφία είχε καταδικαστεί από την παπική εκκλησία, έτσι με αυτό το κολπάκι ο χρηματιστής αποκόμιζε κέρδη παρακάμπτοντας την παπική απαγόρευση.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πίνακας του Quentin Metsis ο τοκογλύφος και η σύζυγος του (1514)



Αυτή ακριβώς την δουλειά έκαναν οι Μέδικοι, δεν υπήρχε μεν τόκοςαλλά μεσολάβηση, στους καταθέτες δινόταν discrezione (μέρισμα κατ αναλογία προς τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ) ως αποζημίωση. Το libro segreto (μυστικό βιβλίο) του Τζιοβάνι φωτίζει τις πτυχές της ανόδου των Μεδίκων. Οι διευθυντές των υποκαταστημάτων τους δεν ήταν υπάλληλοι αλλά ετερόρρυθμοι εταίροι με μερίδιο στα κέρδη, με βάση αυτή την μέθοδο.

 Με κεφάλαιο 20.000 φιορίνια το 1402μχ κι με προσωπικό 17 άτομα έβγαλαν κέρδη 151.820 φιορίνια μέχρι το 1420μχ δηλαδή περίπου 6.326 φιορίνια τον χρόνο περίπου, δηλαδή ποσό απόδοσης 32%.

Όταν πέθανε το 1429 μχ ο Τζιοβάνι προέτρεψε τους κληρονόμους τους διατηρήσουν τα κριτήρια της οξυδέρκειας στα χρηματοοικονομικά, στην κηδεία του παρευρέθηκαν 26 Μέδικοι. Ο  γιος του Τζιοβάνι έγινε πάπας (Πίος Β) και έγινε η πολιτική εξουσία της Φλωρεντίας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χρηματιστές πραγματοποιούν συναλλαγές.

Η ιστορία των Μεδίκων όμως είναι μια μεγάλη υπόθεση με συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα, αυτή όμως ήταν η δημιουργία αυτής της ισχυρής οικογένειας που διήρκεσε μέχρι το 1743, ο θυρεός της των Μεδίκων μεταξύ των άλλων  έχει και τα palle (δισκία)  που μοιάζουν με νομίσματα, μια διαρκή υπόμνηση της καταγωγής της οικογένειας.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λεπτομέρεια από ένα καθολικό της τράπεζας Medici.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ τόμος 1ος  του Ν GERGUSON  εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...