Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ




            Με την κατάρρευση του μετώπου αποχώρησε η χωροφυλακή από το Άγιο Όρος. Και η Ιερά Κοινότητα διόρισε δική της Πολιτοφυλακή μέχρι την επάνοδο της Χωροφυλακής.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους Άθω (1943-44)
Πρωτεπιστάτης προηγούμενος Αρσένιος Χιλανδαρινός1) Πρωτεπιστάτης προηγούμενος Αρσένιος Χιλανδαρινός, 2) Επιστάτης προηγούμενος Ευσέβιος Ξηροποταμινός, 3) Επιστάτης μοναχός Βησσαρίων Αγιοπαυλίτης, 4) Επιστάτης μοναχός Υπάτιος Γρηγοριάτης, 5) Αρχιγραμματέας μοναχός Αλέξανδρος Λαυριώτης, 6) Γραμματέας μοναχός Νικόδημος Λαυριώτης, 7) Γραμματέας μοναχός Παντελεήμων Ντάβος, 8) Πολιτάρχης Γεώργιος Κολλιτσάρας

            Η Πολιτοφυλακή σε συνεννόηση με τους Γερμανούς σε περιπτώσεις ανάγκης μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από την Γερμανική φρουρά της Ιερισσού που είχε 25 στρατιώτες
.
            Τον Μάιο του 1941 επέστρεψε η Χωροφυλακή με δύναμη 18 άνδρες., δύναμη ανεπαρκής για την αστυνόμευση σε τόσο παράξενα χρόνια μιας τόσο εκτεταμένης περιοχής. Τον Οκτώβριο του 1941 η δύναμη αυτή ενισχύθηκε με 3 ακόμα άνδρες και τον Νοέμβριο με 11 ακόμη άνδρες και 3 αξιωματικούς και δημιουργήθηκε Υποδιοίκηση Χωροφυλακής Ι Μ Χιλιανδαρίου, μέχρι την άνοιξη του 1944 η δύναμη αυτή έφτασε στους 50 άνδρες.

`           Διοικητής της Υποδ/σεως ήταν ο υπομοίραρχος Δ Μπασογιάννης.

            Στο ΑΟ δρούσαν δύο συμμορίες οι οποίες ενισχύθηκαν από δραπέτες φυλακών και επιδίδοντο σε λεηλασίες μονών και κελιών.
            Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1941 καταγγέλθηκαν λεηλασίες στην  ΙΚ Με ενέργειες του διοικητού του ΑΟ  Β Κορφιωτάκη από τον Νοέμβριο του 1941 άρχισαν εκκαθαρίστηκες επιχειρήσεις από τα κακοποιά στοιχεία που είχαν καταφύγει στο ΑΟ και επιδίδοντο σε κλοπές, λαθρεμπόριο, μαύρη αγορά, και αλιεία με δυναμίτιδα.

            Από τις 7/11/1941 διοικητής ανέλαβε ο υπομοίραρχος Αναστάσιος Πάλμος, άτομο αγαπητό στους αγιορείτες, στις 31/12/1941 και στις 11/1/1942 ο Α Πάλμος με επιχειρήσεις κατάφερε να διαλύσει τις συμμορίες και να συλλάβει 15 μέλη τους, που παρέδωσε στις αρχές μαζί με τα προϊόντα της κλοπής, με την βοήθεια των μοναχών.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανική κατοχή στο Άγιο Όρος.

            Η πρώτη συμμορία αποτελείτο από 6 κατοίκους της Συκιάς Χαλκιδικής και η δεύτερη συμμορία από 9 κατοίκους της Ιερισσού. Δυστυχώς όμως πολλά μέλη των συμμοριών διέφυγαν και μετά ξαναεπέστρεψαν στο ΑΟ για να συνεχίσουν το έργο τους. Τους πρώτους μήνες του 1942 οι σχέσεις Χωροφυλακής και Γερμανών οξύνθηκαν και σε αυτό το γεγονός έπαιξε ρόλο η Ι Μ Ζωγράφου ( Βουλγάρικη) και Ι Μ Παντελεήμονος (Ρωσική) οι μονές αυτές απέδιδαν το κάθε γεγονός που συνέβαινε στο ΑΟ (μικροκλοπές κλπ) στους κομμουνιστές και επιδίωκαν την στρατιωτική προστασία  του Βουλγάρικου στρατού.

            Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έγινε στην Ι Μ Ζωγράφου ( Βουλγάρικη) στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό της τράπεζας της Μονής η Ελληνική σημαία παρά τις διαμαρτυρίες και παρατηρήσεις του ανθιπασπιστή Χωροφυλακής, οι πιο μισέλληνες ήταν αυτοί που προερχόντουσαν από Ελληνικές περιοχές.

            Τον Οκτώβριο του 1942 δύο Βούλγαροι πράκτορες ο Βικέντιος Τσερκάσεφ και ο Δημητρόφ έφτασαν κρυφά από την Καβάλα στο ΑΟ σαν μοναχοί , με την βοήθεια των μοναχών της Ι Μ Ζωγράφου ( Βουλγάρικη) δημιούργησαν προβλήματα στην Ι Μ Ιβήρων και απήγαγαν 4 Έλληνες μοναχούς, τα θύματα μετά από πολλές ταλαιπωρίες παραδόθηκαν στους Γερμανούς και επέστρεψαν στο ΑΟ. Οι πράκτορες αυτοί δημιούργησαν ζητήματα και στην μονή Ιβήρων .

            Σχετική ηρεμία διατηρήθηκε μέχρι το 1944, Στις 9/2/1944 έφτασε στο ΑΟ στην Ι Μ Βατοπεδίου,  ομάδα από αντάρτες του ΕΛΑΣ και έκοψε τα τηλεφωνικά καλώδια, ζήτησαν και πήραν 11 υποζύγια και τρόφιμα, οι αντάρτες προθυμοποιηθήκαν να πληρώσουν, αλλά οι μοναχοί δεν δέχτηκαν χρήματα. Στην συνέχεια οι αντάρτες απήγαγαν 11 χωροφύλακες από τους σταθμούς Βατοπεδίου, Χιλιανδαρίου και Ζωγράφου.

            Μετά από αυτή την απαγωγή που αρχικά θεωρήθηκε ότι οργανώθηκε από Βούλγαρους κομιτατζήδες, ομάδα από 10 χωροφύλακες αναχώρησε για την Θεσσαλονίκη, ενώ οι υπόλοιποι κρύφτηκαν σε διάφορα σημεία γύρω από τις Καρυές.
            Η ΙΚ ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες που είχαν την έδρα  τους στο νησί Αμουλιανή και εξήγησε την κατάσταση, ότι δηλαδή η απουσία Ελληνικής Χωροφυλακής θα τύχει εκμεταλλεύσεως από τους Βούλγαρους που στρατοπέδευαν στην Ιερισσό για να καταλάβουν το ΑΟ. Οι αντάρτες πείστηκαν και από τότε δεν ενοχλούσαν τους Χωροφύλακες.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Γερμανοί κατακτητές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους μοναχούς του Αγίου Όρους.

            Η ΙΚ θεωρούσε πλέον βέβαιη την αποχώρηση της δύναμης χωροφυλακής μετά τις ενέργειες των ανταρτών παρά τις διαβεβαιώσεις του Γερμανού Γκεμπάουερ περί μη αποχωρήσεως της Χωροφυλακής. Η ΙΚ ζήτησε από τον υπομοίραρχο Α Πάλμο να δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσει από το ΑΟ και επειδή η τροφοδοσία των ανδρών του από την Θεσσαλονίκη ήταν προβληματική θα φρόντιζαν οι Μονές για την διατροφή τους, πράγμα που έκανα με μυστικούς εράνους.


            Νέα δεινά όμως εμφανίζονται στο ΑΟ με την είσοδο των Ταγμάτων Ασφαλείας , για τον λόγο αυτό ο Α Πάλμος με ένα ανθυπασπιστή αναχώρησαν από το ΑΟ στις αρχές Απριλίου 1944 για την Αθήνα.
            Όσοι χωροφύλακες είχαν απομείνει στο ΑΟ άρχισαν να διαρρέουν προς Θεσσαλονίκη και 14/5 /1944 αναχώρησε και ο Ρωμανός και σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλο, τον Ιούνιο του 1944 διαλύθηκαν τα γραφεία ΤΤΤ Καρυών και Δάφνης.

            Η χωροφυλακή επέστρεψε 27/4/1945.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Πατέρας Σωφρόνιος Ζαχάρωφ (Отец Софроний Сахаров  ). Υπήρξαν βούλγαροι μοναχοί που μετά τον πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Άγιο όρος διότι συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς κατακτητές όπως ο πατέρας  Σωφρόνιος Ζαχάρωφ



   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ του Δ ΤΣΑΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...