Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚτΕ


Με την ίδρυση της Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) η Ιαπωνία το 1919 κατέθεσε μια πρόταση με την οποία ζητούσε να συμπεριληφθεί στον καταστατικό χάρτη της ΚτΕ μια παράγραφος που να καταγράφει  την ισότητα των φυλών. Τι ποιο αυτονόητο για ένα διεθνή οργανισμό. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιαπωνία έθεσε θέμα  φυλετικής ισότητας, "Η ισότητα των εθνών είναι μια αρχή της Κ τ Ε , τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν να μη  κάνουν καμία διάκριση λόγω της φυλής ή εθνικότητας". Ο Wilson έβαλε βέτο στο αίτημα της Ιαπωνίας




Και όμως η δομή των κρατών στον μεσοπόλεμο ήταν έτσι δομημένη που κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο.


Ο αμερικανικός φιλελευθερισμός συν υπήρχε για χρόνια με τον φυλετικό διαχωρισμό, οι μαύροι των ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου ίσοι με τους λευκούς και μια τέτοια καταγραφή έβρισκε τις ΗΠΑ αντίθετες.


Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί ήταν   κράτη καθαρά αποικιακά θεωρούσαν ότι οι υπήκοοί τους είχαν λάθος χρώμα δέρματος για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα, εξ άλλου ο Σμιτ αναρωτιόταν « Μήπως η Βρετανία παρέχει οικουμενικά και ίσα δικαιώματα ψήφου σε όλους τους κατοίκους της; Δεν θα μπορούσαν να επιζήσει ούτε μια βδομάδα σ αυτή τη βάση, οι έγχρωμοι, με τη φοβερή τους πλειοψηφία, θα κυριαρχούσαν πάνω στους λευκούς. Παρ όλα αυτά, η Βρετανική Αυτοκρατορία είναι δημοκρατία»







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το κτήριο  της Κοινωνίας των  Εθνών, στη Γενεύη, όπου ήταν η έδρα της, από το 1929 μέχρι τη διάλυσή της.


Ο Αλμπέρ Σαρρώ έγραφε «Η Γαλλία δεν μπορεί να δείχνει δύο πρόσωπα, το πρόσωπο της ελευθερίας στραμμένο προς την μητρόπολη και το πρόσωπο της τυραννίας στραμμένο προς τις αποικίες της».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μια χαρακτηριστική γελοιογραφία που δείχνει το κτήριο της ΚτΕ να στηρίζεται σε δύο διαφορετικά κομμάτια της Γης.

Η ισότητα όμως σκόνταφτε και στα άλλα κράτη που είχαν μειονότητες στα εδάφη τους και ασκούσαν πολιτική αφομοίωσης, με βάση τις διακρίσεις πχ ο φιλελεύθερος υπουργός Παιδείας της Ρουμανίας Κοντσαντίν Αγκελέσκου έλεγε στους επαρχιακού διοικητές «…τα συμφέροντα του ρουμανικού λαού, βρίσκονται πάνω από τα επιμέρους συμφέροντα, έστω και εκείνα των κοινοτήτων… Το ρουμανικό κράτος, που είναι δικό μας, όλων εμάς, πρέπει να ισχυροποιηθεί και … το κράτος αυτό μπορεί να ισχυροποιηθεί μόνο… αν αφήσουμε το κράτος να διαπλάσει τις ψυχές των πολιτών του».


Έτσι  η ιαπωνική πρόταση παραπήγαινε για τους λευκούς, ο σύμβουλος του Γουίλσον συνταγματάρχης Χάους σχολίασε ανήσυχος στο υπόμνημά του: «Θα πυροδοτήσει χωρίς αμφιβολία το φυλετικό ζήτημα σ όλο τον κόσμο».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ΚτΕ απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους της, που τι άλλο ήταν παρά η επίλυση με ειρηνικό τρόπο των διαφορών μεταξύ των κρατών, από την πρώτη στιγμή δεν είχε το θάρρος να αποδεχτεί την ισότητα όλων των λαών που πρότεινε ένα επεκτατικό και στρατοκρατούμενο κράτος, όπως η Ιαπωνία, φυσικά η Ιαπωνία πίσω από την πρόταση που υπέβαλε ήθελε να παρουσιαστεί σαν το ασιατικό έθνος που υπερασπίζεται τους αποικιακά σκλαβωμένους λαούς, με στόχο φυσικά να τους υποδουλώσει υπό την σημαία της. 



Και η αυτονόητη πρόταση της Ιαπωνίας απορρίφτηκε χωρίς μεγάλη επισημότητα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ του Μαρκ Μαζοουερ εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


JAPAN IN THE LEAGUE OF NATIONS  του M Matsushita Νέα Υόρκη 1929

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...