Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 21/4/1967



            Την 20 Απριλίου 1967 η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Παν Κανελλόπουλου, έστειλε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επείγων Διάταγμα, με το οποίο σιωπηρά, σχεδόν συνωμοτικά, η κυβέρνηση αποκτούσε δικαιώματα «κατάστασης πολιορκίας».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο Π Κανελλόπουλος και τα μέλη της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης του, στην είσοδο του Πολιτικού Γραφείου.   



            Συγκεκριμένα όριζε ότι για την αντιμετώπιση διαδηλωτών, οι διοικητές ενόπλων τμημάτων μπορούσαν να διατάξουν έναρξη πυρός χωρίς να υπάρχει έγγραφη διαταγή του Νομάρχη και του Εισαγγελέα. Αρκούσε απλή αίτηση της Αστυνομίας.


            Το Διάταγμα αυτό δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας σαν ντοκουμέντο πια την 6η Ιουνίου 1967, δηλαδή μετά την επιβολή της Απριλιανής δικτατορίας.





            Όπως είναι γνωστό την 15η Απριλίου είχε διαλυθεί η Βουλή και είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 27 Μαΐου. Την 20η Απριλίου η εκλογική (μεταβατική) κυβέρνηση Κανελλόπουλου ούτε λίγο ούτε πολύ:

 Ζητούσε να αποκτήσει δικαιώματα   «κατάστασης πολιορκίας».

 Αυτό ήταν μια κορυφαία απόδειξη της έκρυθμης κατάστασης που είχε περιέλθει η χώρα, και φυσικά μια ομολογία από μέρους της πολιτικής ηγεσίας της ανάγκης επιβολής περιοριστικών πλαισίων, ίσως ήταν και άλλοθι για την ανάγκη επεμβάσεως του στρατού.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι δύο αριστερές (νόμιμες) εφημερίδες πρίν την δικτατορία. Οι εφημερίδες ΑΥΓΗ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τόμος 8 του ΣΟΛΩΝΑ ΝΕΟΚ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...