Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΑΒΔΑΛΩΝΥΜΟΣ



ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ ΔΙΑΒΑΙΝΕ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΟ ΠΕΡΠΑΤΕΙ


            Ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία, ο βασιλέας της Τύρου Στράτων ήταν φίλος του Δαρείου  και αντέταξε σθεναρή άμυνα για επτά μήνες,  όταν έπεσε η Τύρος η πόλις καταστράφηκε και ο λαός της  - όσος δεν είχε μεταφερθεί στην Καρχηδόνα -  εξανδραποδίστηκε, στα πέριξ επέζησαν κάποιοι κάτοικοι.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γκραβούρα στην οποία απεικονίζεται ο Αλέξανδρος Γ’ κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Τύρου.


Ο Αλέξανδρος ανέθεσε στον Ηφαιστίωνα να διορίσει βασιλιά της Τύρου κάποιο προσωπικό του φίλο. Ο Ηφαιστίων προσέφερε την βασιλεία σε έναν κάτοικο που του είχε προσφέρει φιλοξενία και ευχάριστη διαμονή, ο άνθρωπος αυτός ήταν διακεκριμένη προσωπικότητα με πλούτο και δόξα, αλλά επειδή δεν είχε βασιλικό αίμα δεν δέχτηκε την προσφορά.

Ο Ηφαιστίων του ανάθεσε να βρει κάποιον που είναι από το βασιλικό γένος και πράγματι βρήκε κάποιον ξεπεσμένο συγγενή της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος ήταν σώφρων και καλός άνθρωπος αλλά υπερβολικά φτωχός, αυτός ονομαζόταν Αβδαλώνυμος.


Ο Ηφαιστίωνας πήρε τους ανθρώπους του και έσπευσε να βρει τον υποψήφιο βασιλιά, μεταφέροντας μαζί του την βασιλική στολή.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ηφαιστίωνας και Αλέξανδρος σε κυνήγι.



Τον βρήκε σ ένα κήπο να αντλεί νερό επί πληρωμή, ντυμένος με εργατικά ρούχα «εν τινι κήπω μισθού μεν αντλούντα, ράκεσι δε τοις τυχούσιν εσθήτι χρώμενος», δηλαδή φορούσε ράκη.
Τον πληροφόρησε για την απόφασή του και του φόρεσε την βασιλική στολή και του έδωσε τα σχετικά εμβλήματα του αξιώματός του, έτσι ντυμένο τον οδήγησε στην αγορά και τον αναγόρευσε βασιλιά της Τύρου.


Το πλήθος που γνώριζε την φτώχια και την μιζέρια που ζούσε ο Αβδαλώνυμος θαύμαζε για την αλλαγή της τύχης του «Του δε πλήθους δέξαμένου και το παράδοξον της τύχης  θαυμάσαντος…».
Ο νερουλάς ρακένδυτος Αβδαλώνυμος έγινε φυσικά φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βασίλεψε στην πόλη της Τύρου.


 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ τόμος ΙΔ εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...