Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

 Οι σπαρτιάτισσες είδαν για πρώτη φορά καπνό εχθρικού στρατοπέδου στην Λακωνία όταν ο Πελοπίδας έφτασε έξω από την ατείχιστη πόλη, ο Πελοπίδας δεν τόλμησε να επιτεθεί στην πόλη της Σπάρτης, αυτό όμως που δεν έκανε ο Πελοπίδας το έκανε ο Επαμεινώνδας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης.

            Το 363 πχ οι Τεγεάτες έστειλαν πρέσβεις  προς τους Βοιωτούς και τους έπεισαν να πάνε προς βοήθειά τους. Οι Μαντινείς τρομοκρατημένοι από την φήμη που είχε ο Επαμεινώνδας ζήτησαν την βοήθεια από Αθηναίους και Λακεδαιμόνιους, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν.

            Οι Λακεδαιμόνιοι εισέβαλαν στην Αρκαδία, ο Επαμεινώνδας έμαθε ότι οι Λακεδαιμόνιοι λεηλατούσαν την περιοχή της Τεγέας και υπέθεσε ότι η Σπάρτη ήταν χωρίς στρατό, έτσι ξεκίνησε νύκτα με κατεύθυνση την Σπάρτη, Ο βασιλιάς των  Λακεδαιμονίων Άγις εποπτεύθηκε την κίνηση του  Επαμεινώνδα, έστειλε λοιπόν Κρήτες ταχυδρόμους (ημεροδρόμους) και ειδοποιούσε όσους είχαν μείνει στην Σπάρτη ότι οι Βοιωτοί θα φτάσουν σύντομα και να ετοιμαστούν με όποιες δυνάμεις είχαν και ότι ο ίδιος θα κατέφθανε το συντομότερο για να βοηθήσει την πατρίδα.

            Οι Κρήτες εκτέλεσαν την διαταγή και έτσι «παραδόξως οι Λακεδαιμόνιοι  την άλωσιν της πατρίδος εξέφυγον». Είναι να θαυμάζει κανείς τον ελιγμό του Επαμεινώνδα και την συνετή στρατηγική του Άγι.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Επαμεινώνδας (418 πχ - 4 Ιουλίου 362 πχ).

            Ο Επαμεινώνδας πράγματι όλη την νύκτα χωρίς ανάσα διάνυσε όλη την απόσταση και τα ξημερώματα πλησίασε την Σπάρτη. Ο Αγησίλαος που είχε μείνει να φρουρεί την πόλη, μόλις έμαθε από τους Κρήτες το μήνυμα από τον Άγι, δραστήρια οργάνωσε την άμυνα της πόλης, τι είχε όμως στην διάθεσή του; Κυρίως γέροντες και παιδιά.  Τοποθέτησε τα μεγάλα παιδιά και τους ηλικιωμένους πάνω στις στέγες των σπιτιών και από εκεί θα χτυπούσαν τον εχθρό που θα παραβίαζε την πόλη, ενώ ο ίδιος σύνταξε τους ώριμους νέους και τους μοίρασε στα διάφορα φυσικά εμπόδια στην πόλη και στις παρόδους, ταυτόχρονα έφτιαξε οδοφράγματα και έτσι περίμενε τον εχθρό.

            Ο Επαμεινώνδας χώρισε τον στρατό του σε μικρά τμήματα και διέταξε ταυτόχρονη επίθεση από όλα τα σημεία, αλλά όταν είδε την διάταξη των Σπαρτιατών κατάλαβε ότι είχαν ειδοποιηθεί για το σχέδιό του, δηλαδή είχε χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, στο οποίο είχε στηρίξει το εγχείρημά του. Παρ όλα αυτά έκανε επίθεση και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε δυσμενή θέση γιατί οι Σπαρτιάτες κατείχαν τα φυσικά εμπόδια, έκανε μάχη εκ του συστάδην. Ύστερα από πεισματώδη μάχη δεν εγκατέλειψε την μάχη μέχρι την στιγμή που φάνηκαν οι Λακεδαιμόνιοι του Άγι και τότε μόνο έλυσε την πολιορκία της Σπάρτης, και ο Επαμεινώνδας αποσύρθηκε σε μικρή απόσταση και στρατοπέδευσε, έδωσε εντολή να ετοιμάσουν δείπνο, άφησε κάποιους ιππείς οι οποίοι άναβαν φωτιές ως το πρωί, ενώ ο ίδιος ξεκίνησε με τον στρατό του και πήγε να επιτεθεί αιφνιδιαστικά σε όσους είχαν μείνει στην Μαντινεία.

 

            Η μάχη που έγινε στην Σπάρτη ήταν η μοναδική πραγματική επιχείρηση κατά της ατείχιστης πόλης μέχρι τότε.    


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ τόμος ΙΓ εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...