Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1909



            Το 1906, τρία μόλις χρόνια πριν την στρατιωτική επανάσταση του 1909, η εικόνα που παρουσίαζε ο Ελληνικός στρατός ήταν αποκαρδιωτική.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στρατιωτικές ασκήσεις στου Γουδή πριν από την έκρηξη του κινήματος.  Oι βολές αποφεύγονταν λόγω έλλειψης πυρομαχικών.




            Η στρατιωτική δύναμή του, μαζί με τους κληρωτούς, δεν ξεπερνούσε τις 18.000 άνδρες, σ αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνεται η δύναμη της Χωροφυλακής που ήταν 3.000 άνδρες και η δύναμη 5.000 ανδρών που απασχολούντο σε έργα κάθε άλλο παρά στρατιωτικά, που δηλαδή στα αποσπάσματα μεταφοράς ληστών, στην τελωνοφυλακή, στην φρουρά φυλακών και στην αστυνομία\, τον Μάιο του 1906 είχε δοθεί η πληροφορία στην Βουλή ότι 5.170 άνδρες του στρατού ήταν αποσπασμένοι σε εξωστρατιωτικές υπηρεσίες.

            Εκ των πιο πάνω φαίνεται ότι η μάχιμη δύναμη ήταν μόλις 10.000 άνδρες. Το σύνολο του στρατού ήταν κομματιασμένο σε έντεκα έδρες αλλά και πλήθος πόλεις  (Βόλο, Δομοκό, Θήβα, Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Μεσσήνη, Πύλο, Πειραιά, Σύρο, Λευκάδα, Άμφισσα, Καρβασαρά κα), ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός, ήταν τέτοια η φτώχεια και η κακομοιριά που κάθε κωμόπολη για να υπάρχει κάποια οικονομική ζωή, ζητούσε να γίνει έδρα τάγματος, λόχου ή και διμοιρίας. Οι πολιτικοί τσακιζόντουσαν για ρουσφετολογικούς λόγους να  μοιράσουν τον ανύπαρκτο στρατό στην εκλογική τους περιοχή.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γελοιογραφίες της εποχής των εκπροσώπων του παλαιοκομματισμού και πολιτικών αντιπάλων Γ. Θεοτόκη (αριστερά) και Δ. Pάλλη. Αυτοί ωστόσο αθόρυβα προμήθευαν με οπλικά τον στρατό.


            Φυσικά εκπαίδευση με αυτές τις συνθήκες πολυδιάσπασης ήταν αδύνατη. Επειδή δεν υπήρχαν χρήματα δημιουργήθηκε το σύστημα των «απαλλαγέντων», των κληρωτών δηλαδή που πλήρωναν για να απαλλαγούν από την στρατιωτική θητεία. Έτσι το κράτος δεν πλήρωνε για να έχει στρατό και χρήματα μάζευε.  Οι στρατώνες βέβαια ήταν άδειοι και στα γυμνάσια είχαν εφεύρει μια Ελληνική πατέντα, αντί μονάδων στα πεδία των ασκήσεων έβαζαν …τεντωμένα σκοινιά. Δύο στρατιώτες, στις άκρες του σκοινιού και αυτό υποτίθεται ότι ήταν το τάγμα.

            Η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης στρατού έγινε από την κυβέρνηση  Θεοτόκη που ψήφισε μια σειρά νομοθετήματα, αυτό που η ιστορία κατέγραψε σαν ο «Οργανισμός του Διαδόχου» και περιελάμβανε νόμους «Περί συστάσεως σώματος γενικών επιτελείων»,  «περί καταρτισμού  στελέχους αξιωματικών εφεδρείας», «περί εφέδρων αξιωματικών υγειονομικού και φαρμακευτικού»,  «περί στρατολογίας», «περί ταμείου εθνικής άμυνας» και τέλος «περί οργανισμού του στρατού νομοθετήματος».

            Η Βουλή ψήφισε την προικοδότηση του «ταμείου εθνικής άμυνας» με δάνεια 20.000.000 φράγκων. Και τα νομοθετήματα του Διαδόχου, απαγόρευαν να μεταχειρίζονται το στρατό σ έργα ξένα από τον προορισμό του.

Ο εξοπλισμός που άφησε η κυβέρνηση Θεοτόκη ( σύμφωνα με δικό του σημείωμα προς την κυβέρνηση Ράλλη) ήταν :

100.000 τυφέκια Μάνλιχερ, 7.000 Αραβίδες (βραχύκαννα πυροβολικού και ιππικού), 10 πυροβολαρχίες ταχυβόλων πυροβόλων Σνάιντερ-Καννέ, 26.000.000 φυσίγγια και 24.000 γεμίσματα πολέμου, ιματισμό, υπόδηση, εξάρτυση, κλινοσκεπάσματα, σκηνές για τρεις πλήρεις μεραρχίες. Αυτά τα εφόδια  η κυβέρνηση μόνο για να βουλώνει το στόμα των αντιπολιτευομένων.

                        Όπως αποκάλυψε ο Νικ Ζορμπάς (ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συνδέσμου) που ήταν διοικητής της τότε Εφορίας Υλικού Πολέμου: «ενώ κατά το σχέδιον επιστρατεύσεως του 1908 προς εφοδιασμόν του στρατούχρειάζοντο 60.000.000 φυσίγγια, στις αποθήκες του κράτους, δεν υπήρχε ούτε ένα εκατομμύριο και δη την εποχήν, καθ ην ηπειλείτο εχθρική εισβολή».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φτωχά χρόνια για τον λαό, αλλά ο στρατός προετοιμαζόταν.

            Τους πρώτους μήνες του 1909 (η Επανάσταση έγινε τον Αύγουστο), η δύναμις  του Ελληνικού Στρατού δεν μπορούσε να είναι παραπάνω από τρεις μεραρχίες με τάγματα από 700 ως 800 τουφέκια, δηλαδή 25 με 30 χιλιάδες άνδρες. Ο Ι Μεταξάς έγραφε ότι Η Ελλάς ….. δύναται να παρατάξη 50-60 χιλιάδες ανδρών …. Με την σημερινήν όμως κατάστασιν των αποθηκών και των διαθεσίμων πόρων εν γένει θα ήτο δυνατή εις το διάστημα 15 έως 20 ημερών η επιστράτευση και συγκέντρωσις μεραρχίας 22.000 τυφεκίων, 700 σπαθιών και 48 πυροβόλων». Τι θα μπορούσε να επιχειρηθεί με τέτοιο στρατό; Όταν οι Βούλγαροι τρία χρόνια μετά το 1909,  για να μας κάνουν δεκτούς στην βαλκανική συμμαχία ζητούσαν να αναλάβουμε την υποχρέωση να παρατάξουμε τουλάχιστον 100.000 στρατό. Η συγκρότηση τέτοιου στρατού ο Θεοτόκης το θεωρούσε «Όνειρο θερινής νυκτός».

Η κυβέρνηση Ράλλη παρήγγειλε 60.000 επαναληπτικά όπλα Μάνλιχερ, η κατασκευή όμως καθυστερούσε λόγω μη ύπαρξης χρημάτων. Για την συμπλήρωση της δύναμης του στρατού έγινε πρόσκληση δύο εφεδρικών ηλικιών, οργανώθηκε σχολή πυροβολικού και πεζικού και έγινε μετάκληση ξένου αξιωματικού για την εκπαίδευση στα νέα ταχυβόλα όπλα και πυροβόλα, συστήθηκε σχολή στρατιωτικής γυμναστικής, απαλλοτριώθηκαν κτήματα για την ανέγερση στρατιωτικών κτηρίων και τέλος δόθηκε μέριμνα για συντάξεις των αναπήρων πολέμου και της εκπαίδευσης των παιδιών των πεσόντων σε στρατιωτικά σχολεία.  Το 1907 και 1908 έγιναν και μεγάλα γυμνάσια με συγκροτημένα στρατιωτικά τμήματα απ όλα τα όπλα και τις βοηθητικές υπηρεσίες.



 
            Αυτά βέβαια αποτελούσαν την αρχή για να δημιουργηθεί ο στρατός που το 1912-1913 θα έφερνε σε πέρας νικηφόρους πολέμους.

            Με το ναυτικό τα πράγματα ήταν τα ίδια και χειρότερα, ο Νικ Ζορμπάς γράφει: «…Ο αξιωματικοί… παρέμεναν κατά το πλείστον εις την ξηράν. Ασκήσεις ταχτικών μονάδων εξετελούντο σπανιώτατα, αλλά και τότε μετατρέποντο εις απλά θαλάσσια ταξίδια προς αναψυχήν των επιτελείων. Τα τρία θωρηκτά είχαν τους λέβητάς αυτών εν κακή καταστάσει, την δε βολήν των μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλων των βραδυτάτην. Αι προοριζόμεναι δια τον Αμβρακικόν κόλπον κανονιοφόροι ήσαν ερριμμέναι εις τινα παραλίαν του Ναυστάθμου, εν αθλία καταστάσει. Τα αποτελούντα τον ελαφρόν στόλον διάφορα σκάφη είχον εγκαταλειφθή εις την τύχην των  και μόνον ευάριθμα εκ τούτων ήσαν εύχρηστα. Ο Ναύσταθμος, διατελών εν πρωτογενεί σχεδόν καταστάσει, ησχολείτο συνήθως εις την κατασκευήν επίπλων και την επισκευήν των θαλαμηγών………».

Αυτό το ναυτικό παρέλαβε το 1909 η κυβέρνηση που προέκυψε από την Επανάσταση, για να φτιάξει το ναυτικό των νικών στο Αιγαίο του 1912 – 1913  που ελευθέρωσε τα νησιά και κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Επιστολικό δελτάριο του 1910, ο στρατός ήταν έτοιμος να πολεμήσει.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1909 του Σπ μελά εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...