Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βιβλίο του Dr Franz Dolger σχετικά με την Αθωνική Μοναχική πολιτεία, οι ΝΑΖΙ έστειλαν άνθρωπο που γνώριζε πολύ καλά τι θησαυρούς  περιείχε   το "περιβόλι της Παναγιάς" και ο Dr Franz Dolger από την  πρώτη στιγμή (δηλαδή το καλοκαίρι του 1941) γνώριζε ότι στόχος δεν ήταν η καταγραφή θρησκευτικών - πολιτιστικών μνημείων, αλλά η καταγραφή της θρησκευτικής - πολιτιστικής κληρονομιάς μας προκειμένου να την αρπάξουν οι γερμανοί κατακτητές.



            Από την αρχή της κατοχής  (Ιούνιος 1941 μόλις μπήκαν στην Ελλάδα, δεν έχασαν απ ότι βλέπεις καθόλου χρόνο)  οι Γερμανοί προσπάθησαν αποκτήσουν πρόσβαση προς τους επί χίλια χρόνια φυλασσόμενους θησαυρούς.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γερμανός βυζαντινολόγος Φραντς Νταίλγκερ, επικεφαλής της πολυάριθμης ειδικής αποστολής Ρόζενμπεργκ για την καταγραφή των κειμηλίων του Αγίου Όρους, εν ώρα εργασίας. Δίπλα του, μόλις διακρινόμενος από πίσω, ο μετέπειτα καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός Μάρκος Σιώτης, ο οποίος τότε ήταν επιστημονικός βοηθός και διερμηνέας του πρώτου.



            Ήρθε λοιπόν με εντολή της Ανωτάτης στρατιωτικής αρχής των Γερμανών ο διαπρεπής βυζαντινολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου και ναζιστής Δρ Φραντς Ντέλγκερ (Dr Franz Dolger) με ομάδα τεχνικών και επιστημόνων συγκεκριμένα:

- Ανθυπολοχαγό von Ingram  αρχηγό των Sonderkommandow στην Ελλάδα.
-  Α Deindl Διοικητή των κεντρικών υπηρεσιών του Ράιχ  από το Βερολίνο  εντεταλμένος του Al Rosenberg.
- Dr O Treitinger επιστημονικός συνεργάτης
-  Κ Κρεσς  (K Kress) ειδικός φωτογράφος από το επιτελείο του Al Rosenberg.
-  Ο Δρ Μ Σιώτης του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ο διερμηνέας Ε Τσιγκιρίτης.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πίσω από όλη αυτή την ιστορία κλοπής των θησαυρών του Αγίου Όρους βρίσκεται ο Alfred Rosenberg (1893-1946), ο δημιουργός της Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), που στόχο είχε την ληστεία των πολιτιστικών μνημείων των κατεχομένων από τους γερμανούς χωρών.  


Για να δουλέψη απρόσκοπτα η επιστημονική ομάδα, οι γερμανικες αρχές ζήτησαν από την ελληνική Κυβέρνηση, όπως επίσης και από διάφορες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, να εφοδιάσουν τον Dr Franz Dolger και την ομάδα του με συστατικές επιστολές, που θα απευθύνονταν στην Ιερά Κοινότητα. Οι επιστολές αυτές ανακοινώθηκαν στην ΛΖ’ τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητος, στις 11 Ιουλίου 1941.

Τη συστατική επιστολή των γερμανικών αρχών προς την Κοινότητα υπέγραψε ο Γερμανός Στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης-Αιγαίου αντιστράτηγος Χάαρντε με ημερομηνία 29 Ιουνίου 1941. Η επιστολή αυτή συγκάλυπτε έντεχνα τους πραγματικούς λόγους της επιστημονικής ομάδας, δηλαδή την κλοπή των κειμηλίων. Η αλήθεια καλύπτεται στην επιστολή πίσω από την επιστημονική εργασία του φημισμένου Βυζαντινολόγου, που ήταν γνωστός στους Πατέρες του Όρους πριν από τον πόλεμο.

Η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε δύο επιτελεία. Το πρώτο με την επωνυμία Religionswis-senschaften (Θρησκευτικές επιστήμες) με επικεφαλής τον Γενικό Επιθεωρητή του Γ΄ Ράϊχ Α. Ντάιλντ είχε στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών, ώστε να πραγματοποιηθούν μελέτες που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, τις σχέσεις της με το Βατικανό και τη μελέτη του Ορθόδοξου Μοναχισμού. Το δεύτερο επιτελείο με την προσωνυμία “Άθως” είχε επικεφαλής τον Dr Franz Dolger   και αντικείμενο τη μελέτη των θησαυρών του Αγίου Όρους.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από τις εργασίες καταγραφής και φωτογράφησης των θησαυρών στο Άγιο Όρος.


            Την αποστολή χρηματοδότησε ο γερμανικός στρατός και υπεύθυνος ορίστηκε ο αρχιστράτηγος Λιστ .

            Επίσημα σκοπός ήταν η μελέτη και η φωτογράφηση  των θησαυρών του ΑΟ , συστατικές επιστολές προς την ΙΚ έδωσαν ο Γ Τσολάκογλου , Κ Λογοθετόπουλος, ο μητροπολίτης Γεννάδιος, ο αντιστράτηγος Χάαρντε και άλλοι.

            Η επιστημονική φήμη του Dr Franz Dolger ήταν γνωστή στο ΑΟ από κατ ιδία επισκέψεις του πριν τον πόλεμο.

            Ο Dr Franz Dolger επισκέφτηκε λοιπόν το ΑΟ στις 15/6/1941 και φωτογράφησαν το τυπικό (τράγο ) και χειρόγραφα του Πρωτάτου, συνολικά πραγματοποίησαν 1900 φωτογραφικές λήψεις, απ ότι καταλαβαίνεις αυτή ήταν η αρχή της σχεδιαζόμενης μεταφοράς των θησαυρών στην Γερμανία. Θα πρέπει να συνδυαστεί αυτή η υπόθεση με την αρπαγή από τους Ιταλούς τον Σεπτέμβριο του 1941 της αρπαγής των θησαυρών της Δήλου, που τελικά οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν μετά την απειλή του Τσολάκολου ότι θα παραιτηθεί και θα καταγγείλει το γεγονός σε όλο τον κόσμο.



            Ο Τσολάκογλου μάλιστα έστειλε απόρρητο έγγραφο προς τον διοικητή Μακεδονίας τονίζοντας την ανάγκη περιφρούρησης των θησαυρών  του ΑΟ.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πάσχα 1944. Γερμανοί με στολές και πολιτικά και μέλη της διοίκησης του Πρωτάτου, οι μοναχοί υλοποιόντας τις εντολές της κυβέρνησης Τσολάκογλου, απέκρυψαν πλήθος κειμηλίων από τις ορέξεις των γερμανών. Εξ άλλου ήδη η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά είχε φροντίσει να διασφαλίσει βασικά εκθέματα των Ελληνικών μουσείων.


ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ

            Ο Dr Franz Dolger ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα  του Αγίου Όρους με δύο επιστολές 12-10-1942 και 5-11-1942, εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του με ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ! προς την Ιερά Κοινότητα (ΙΚ) να μοιράσει προς τις Μονές 10 μουλάρια της αποστολής του, και ιδιαίτερα ζήτησε   να δοθούν από ένα στις Ζωγράφου (Βουλγάρικη), Ιβήρων, Φιλοθέου, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου.

            Η παράδοση έγινε κατά πανηγυρικό τρόπο από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ Σιώτη και τον διερμηνέα Ε Τσιγγερίτη στις 13/7/1941!
  




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένας από τους κύριους οργανισμούς των ΝΑΖΙ  που ασχολούνται με την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ηγετικό ιδεολόγο Rosenberg. Σε  εκτεταμένη έρευνα του διεθνούς Patricia Kennedy Grimsted περιγράφονται τα αρχεία της ERR σε 29 αποθήκες σε 9 χώρες


Η ΑΠΑΓΩΓΗ!

            Το φθινόπωρο του 1943 η Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg επιχείρησε να πραγματοποιήσει την  απαγωγή των φωτογραφηθέντων θησαυρών ,  Ο Μέρτεν αργότερα υποστήριξε ότι με δική του υπόδειξη η Γερμανική Στρατιωτική Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο της Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg  στο ΑΟ .

            Αυτό απ ότι καταλαβαίνεις δεν είναι αλήθεια το πιθανότερο είναι να μη εισήλθαν στο ΑΟ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

            Ο Dr Franz Dolger βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ήταν γνώστης του σχεδίου του 1943 από την εποχή της φωτογράφησης.



            Η τελευταία επαφή της Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg με το ΑΟ έγινε στις 4/11/1943 ο Γερμανός Διοικητής ΑΟ Στένγκερ , ο αντισυνταγματάρχης Pfannestl καθηγητής του Μαρβούργου  και  ο καθηγητής Ν Έξαρχος επισκεφτήκαν  την ΙΚ και εξέφρασαν το ενδιαφέρον του Γερμανικού λαού για το ΑΟ και την επιθυμία για διαφώτιση του , τέλος προσέφεραν 22 αντίτυπα της επιστημονικής απόστολής του Dr Franz Dolger



 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αυτή θα ήταν η τύχη κάποιων από τους  θησαυρούς του Αγίου Όρους. Εργαζόμενος στην Αυστρία  12 Ιουνίου 1944, μεταφέρει στους ώμους του για φόρτωση σε φορτηγό, κιβώτιο που  λεηλατήθηκε,  με πολιτιστικά  κειμήλια, τα έργα τέχης και πολιτισμού   κατευθύνθηκαν προς αποθετήριο τέχνης της ERR, το εν λόγω κιβώτιο έχει  την κωδική ονομασία "Lager Peter" και θα κατευθυνθεί στα αλατωρυχεία για Altaussee.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...