Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΕΣ





            Ο Θρ Τσακαλώτος όταν βρέθηκε στην Μ Ανατολή του αναθέσανε τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης της Ισμαηλίας, ο προκάτοχός στην διοίκηση φρόντισε πριν παράδοση την διοίκηση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως να κατασκευάσει 30 κορνίζες για να μπουν εικόνες του Γεωργίου Β, μετά την ανάληψη από τον Τσακαλώτο της διοίκησης, που ήταν φανατικός βασιλικός, συγκέντρωσε τους διοικητές και τους εξήγησε μεταξύ των άλλων και το ζήτημα της των «κληρονομημένων» 30 εικόνων του βασιλιά, είπε : «Είδα  ότι ο κ Θ προετοίμασε περί τας 30 εικόνας του Βασιλέως, το οποίον σημαίνει ότι θα τας τοποθετήσωμεν μέχρι μαγειρείου. Αντιλαμβάνεσθε τι ωραία ευκαιρία για τους κομμουνιστάς. Φαντασθήτε , και ερωτώ τι θα κάμωμε , εάν εις την στρατιωτικήν λέσχην, ένας μευθσμένος κομμουνιστής ή παριστάνων τον μεθυσμένον, αρχίση να υβρίζη τον Βασιλέα και να ζητά μεγαλοφώνως ή να προσπαθή να ασπάση την εικόνα του. Θα άρχιζον εις την Λέσχην ομηρικαί μάχαι μεταξύ κομμουνιστών και βασιλοφρόνων με τους δημοκρατικούς αδιάφορους…..  Τους υπενθύμισα την αποστολήν μας, τον σκοπόν της δημιουργίας του κέντρου, τους εξώρκισα να είμεθα συνετοί και, τελικώς, τους επρότεινα <Να τοποθετηθούν αι εικόνες του Βασιλέως μας εις τα μέρη εκείνα, τα οποία εχρησιμοποιούντο επισήμως…. Όχι όμως εις τα μέρη εκείνα , τα οποία εχρησιμοποιούντο επισήμως…. Όχι όμως εις κέντρα αναψυχής, λέσχαςαξιωματικών και κέντρα ψυχαγωγίας οπλιτών>».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο στρατηγός Θρασύβουλος Ι. Τσακαλώτος (Πρέβεζα, 3 Απριλίου 1897 – Αθήνα, 15 Αυγούστου 1989) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του "εμφυλίου" Πολέμου 1946–1949.



            Ο μόνος που έφερε αντίρρηση ήταν ο προκάτοχός του . με επιχείρημα ότι : «Ο Βασιλεύς είναι ο Αρχιστράτηγός μας, η Λέσχη είναι το σπίτι των αξιωματικών, δεν μπορούμε να μη αναρτήσωμεν εικόνα του Βασιλέως, αφού όλα τα Κράτη εις τας λέσχας των τοποθετούν την εικόνα του Βασιλέως των». 

Ο Τσακαλώτος απάντησε ότι: «Μου μιλάς για κατάσταση συνήθη και για έθνη με κανονικήν ζωήν. Αν αρχίσωμεν καυγάδες, να είσθε βέβαιοι για ένα πράγμα: Το Κέντρον θα διαλυθή και θα είμεθα υπεύθυνοι και προδόται έναντι της αποστολής μας…Κύριοι, με την προτασιν Θ. είναι σαν να λέμε εμμέσως ότι δεν θέλουμε να πολεμήσωμε».

            Οι διοικητές τοποθετήθηκαν εναντίον της άποψης του συνταγματάρχη Θ. ο οποίος έτσι αναγκάστηκε κα αποσύρει την πρότασή του, παρ όλα αυτά την επομένη διέταξε να αναρτηθούν οι εικόνες του βασιλιά στις λέσχες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β στην Μ. Ανατολή επιθεωρεί Eλληνικό στρατιωτικό τμήμα στην Μ Ανατολή.



            Οι ΕΑΜίτες στρατιώτες άρχισαν να διαμαρτύρονται και άρχισαν να κινούνται με στόχο την καταστροφή των εικόνων, ο Τσακαλώτος τους ειδοποίησε να μη κάνουν καταστροφές των εικόνων, ο ίδιος στο βιβλίο του γράφει: «να μη τολμήσουν  να κάμουν τίποτε, διότι εντός 24ωρου θα αφαιρεθούν εκείθεν αι εικόναι».

            Ο Τσακαλώτος κάλεσε τον συνταγματάρχη Θ (σημειωτέον ότι και ο Τσακαλώτος τότε είχε βαθμό συνταγματάρχου) και τον επιτίμησε διότι δεν τήρησε την συμφωνία τους και μετά ζήτησε κρυφά και μάλιστα νύχτα να κατεβούν οι εικόνες  από τις λέσχες με την ευθύνη του επιτελάρχη Σύρμα (που και ο επιτελάρχης ήταν βασιλόφρονας).  Παρά αυτά όμως με ευκαιρία τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1943 στο Κέντρο που θα γινόταν με την παρουσία των Άγγλων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και  του Αντιοχείας, Αιγύπτιοι επίσημοι, Έλληνες της ομογένειας και ενώ ήταν όλα έτοιμα, κατέφθασε έντρομος ο συνταγματάρχης Σύρμας που είπε : Στην πλατεία της συγκεντρώσεως για την τελετή, ο συνταγματάρχης Θ. διέταξε και ανερτήθη η εικών του Βασιλέως της Αγγλίας, ο ταγματάρχης Χ με άλλους φρουρούν κάτω των εικόνων με πιστόλια, απειλούντες με το μαστίγιον και ύφος θρασύ. Κομμουνισταί συγκεντρούνται, ζητούντες απειλητικά το κατέβασμα της εικόνος του Βασιλέως. Ο Τσακαλώτος διέταξε τον αντισυνταγματάρχη Σύρμα να πάει και να κατεβάσει τις εικόνες πριν να συγκεντρωθούν οι επίσημοι και ο κόσμος και φυσικά να απομακρυνθούν ο ταγματάρχης Χ και οι υποστηριχτές του.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, αυτή που ονομάστικε Ταξιαρχία Ρίμινι.


            Πράγματι ο Σύρμας προσπάθησε να πείσει τον ταγματάρχη ο οποίος αντιστάθηκε, έτσι αναγκάστηκαν να τον συλλάβουν και να τον βάλουν σε διοικητική προφυλάκιση για την φρούρησή του  τοποθετήθηκε μια διμοιρία απολύτου πειθαρχίας.

            Αργότερα όταν τοποθετήθηκε ο Θρ Τσακαλώτος διοικητής της Ταξιαρχίας Ρίμινι και πριν φύγουν για την Ιταλία πήγε στον Λίβανο επισκέφτηκε σον Γ Παπανδρέου (πρωθυπουργό) και στον Βασιλιά Γεώργιο Β προκειμένου να πάρει τις τελευταίες εντολές τους. Με τον Γεώργιο Β συνομίλησε επί μια ώρα και φυσικά ήρθαν και στο θέμα των εικόνων στο Κέντρο,  ο Τσακαλώτος παρουσίασε το ζήτημα από την δική του πλευρά και χαρακτήρισε τις ενέργειες σαν «εγκληματική βασιλοκαπηλεία των ανόητων (βασιλοφρόνων αξιωματικών) σε μια μολυσμένη ατμόσφαιρα…». Ο Γεώργιος Β στάθηκε υπεράνω προτάσσοντας τη στρατιωτική προσπάθεια και σχολίασε ως εξής το θέμα « … Να τις … [χέσω προφανώς] τις εικόνες μου: Εδώ ήλθαμε να πολεμήσουμε τους Γερμανούς και αυτή πρέπει να είναι η σκέψις μας. Θέλω βεβαίως να με σέβονται σαν αρχηγό τους, σαν Βασιλέα τους, αλλά τέτοιες αηδίες δεν μου αρέσουν».



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του Θρ Τσακαλώτου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΣΑ του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τόμος ΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...