Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ «ΦΤΥΣΙΜΟ» ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ




Στις 10/4/1954 ημέρα Σάββατο, ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπάγου, οι νέοι υπουργοί την επομένη εργάσιμη ημέρα πάνε να παραλάβουν τα υπουργεία τους από τους απερχόμενους υπουργούς.

 
 

            Δευτέρα λοιπόν 12/4/1954 στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν συγκεντρωθεί οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας :

Της Χωροφυλακής στρατηγός Πατέρης
Της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ
Της Πυροσβεστικής Κόκκινος

Οι διοικητές:
Ασφαλείας Θ Ρακιτζής
Τροχαίας Καραμπέτσος κλπ
Για να αποχαιρετίσουν υπουργό που αποχωρεί Λυκουρέζο  και να υποδεχτούν τον υπουργό που ανελάμβανε Ι Νικολίτσα.

            Ο Λυκουρέζος παίρνει τον λόγο και λέει:
«Κύριε υπουργέ, πριν αποχωρήσω από την αίθουσα αυτήν ,να μου επιτρέψετε να σφίξω τα χέρια ειλικρινών και εντίμων συνεργατών μου».



            Και πραγματικά ο αποχωρών υπουργός πλησιάζει τους αξιωματικούς και διοικητικούς υπαλλήλους με τεντωμένο το χέρι, χαιρετά  τον Γεν διευθυντή  Αλλοδαπών Βλαστάρη, τον στρατηγό Πατέρη, τρίτος στην σειρά είναι ο Άγγελος Έβερτ ο οποίος απλώνει το χέρι του χαμογελώντας και υποκλίνεται, ο πανύψηλος και ευτραφής υπουργός Λυκουρέζος γυρίζει την πλάτη του και αφήνει τον αρχηγό της Αστυνομίας με τεντωμένο χέρι και προχωρεί στους υπόλοιπους τους οποίους με θέρμη ευχαριστεί.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ) ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ). ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, ΠΗΡΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ) ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1955 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1967 ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ.

            Η προσβολή είναι βαρύτατη, ο Έβερτ (πατέρας του Μιλτιάδη Έβερτ αρχηγού της ΝΔ) μένει αποσβολωμένος, και η αίθουσα παγώνει, ο Λυκουρέζος παρουσία όλων έδωσε νόημα στην φράση που είπε ότι θα σφίξει τα χέρια «ειλικρινών και έντιμων συνεργατών».

            Αντιλαμβάνεστε ότι την άλλη ημέρα ο τύπος δίνει τεράστια έκταση στο επεισόδιο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το «πνίξει», το επεισόδιο φτάνει μέχρι την Βουλή από τον αρχηγό των Φιλελευθέρων Γ Παπανδρέου ο οποίος χλευάζει λέγοντας την αθώα του απορία «….έκρινεν επί μακρόν ότι συνεργάτης του, ανώτατος προϊστάμενος της Αστυνομίας Πόλεων δεν ήτο ειλικρινής και έντιμος…… και πως, εάν δεν ηδύνατο να τον απομακρύνη, έμενε ο ίδιος εις την θέσιν του………..», στο ίδιο πνεύμα μίλησε ο εκπρόσωπος της ΕΠΕΚ Σάββας Παπαπολίτης, ο Παπάγος φυσικά φρόντισε να απουσιάζει από την συνεδρίαση. Απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Π Κανελλόπουλος, είπε εν ολίγοις: «……η κυβέρνησις δεν είναι διατεθημένη να εισέλθει ει την ουσίαν του προκύψαντος ζητήματος……. Οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ……… περιβάλλονται υπό της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως…………» . Ο Παπάγος διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Β Βραχνού στήριξε τον Α Έβερτ…………Ο δε Λυκουρέζος που έμεινε βουλευτής του ΕΣ, μέχρι του θανάτου του, παρά τις διαρκείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κράτησε κλειστό το στόμα του για την υπόθεση αυτή.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κυβέρνηση Παπάγου, ο πρωθυπουργός, στρατάρχης με τη στολή του...

            Φυσικά για τον πολιτικό κόσμο δεν ήταν άγνωστος ο λόγος της συμπεριφοράς αυτής, Ο Λυκουρέζος ήταν στην ομάδα του Μαρκεζίνη, η ομάδα αυτή είχε πληροφορίες ότι ο Έβερτ έδινε «στοιχεία» στον Παπάγο κατά του Μαρκεζίνη και κατά του Λυκουρέζου τον οποίο κατηγορούσε για αδράνεια στην κομμουνιστική δραστηριότητα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σ Λιναρδάτου τόμος ΙΙ

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...