Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ            Στην Κυβέρνηση είναι η ΕΚ με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, την χρονική αυτή στιγμή έχει γίνει ήδη τον Φεβρουάριο του 1964 οι δημοτικές εκλογές οι οποίες ήταν μια εκλογική νίκη για την Αριστερά και εν μέρει για την Δεξιά και μια σαφέστατη ήττα για την ΕΚ.

 
 


            Ο Γ Παπανδρέου έχει δώσει εντολές προς τις δυνάμεις της τάξης να δείχνουν απεριόριστη ανοχή προς τις λαϊκές κινητοποιήσεις, έτσι επέτρεπε στην Δεξιά να παρουσιάζει ότι η στην χώρα υπάρχει αναρχία. Ο πρωθυπουργός την 4η Ιουνίου 1964 αποφασίζει ότι στο εξής επιτρέπονται οι πορείες «από το πεζοδρόμιον και όχι από το κατάστρωμα των δρόμων».

            Στην ανεκτική αυτή κατάσταση η Δεξιά έκανε άμεση εκμετάλλευση των νέων συνθηκών, στις 3 Ιουλίου 1964 αναστατώθηκε η Αθήνα από απροσδόκητο επεισόδιο.

            Στην Βουλή ενώ στο βήμα ήταν ο Σπ Μαρκεζίνης εισέβαλαν στο κτίριο πολυάριθμη ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, συνεπλάκησαν με βουλευτές, δύο από τους οποίους ποδοπάτησαν ανηλεώς, αλλά και υπουργούς. Τελικά η εισβολή αποκρούστηκε και συνελήφθησαν 31 άτομα από τα οποία τα 15 είχαν δαρεί και ήταν καταματωμένοι. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Εντονες ήταν οι συνεδριάσεις της βουλής. Στο κέντρο της συμπλοκής ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος.


            Επί οκτώ ημέρες από 7 έως 15 Ιουλίου κράτησε η δίκη των 31 και υπήρξε γραφικότατη, με τα συνεχή επεισόδια μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπερασπίσεως. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν κυρίως οι συμπλακέντες υπουργοί και βουλευτές, μερικοί από αυτούς έφτασαν μέχρις υπερβολής, ακούστηκαν φράσεις σαν αυτήν :

«Θα συνελάμβαναν και θα έδεναν με αλυσίδες  και ημάς και τον πρωθυπουργόν».
«Θα διέλυαν την Βουλήν και θα κατέλυαν τας αρχάς».
«Ομοίαζαν με Τούρκους κατά την Άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως και θα πυρπολούσαν την Βουλήν».
«Αν κατελάμβανον την αίθουσαν συνεδριάσεων θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος, αυτό δε επιζητούσαν».
«Θα κατελάμβανον την εξουσίαν. Άλλος θα γινόταν πρωθυπουργός, άλλος πρόεδρος της Βουλής ή υπουργός».


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βουλή των Ελλήνων 1964
Γεώργιος Παπανδρέου - Γιάννης Κουτσοχέρας – Ένωση Κέντρου

            Το δικαστήριο καταδίκασε 23 με τις ποινές φυλάκισης μέχρι 2,5 χρόνια.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τόμος 7ος του ΣΟΛΩΝΑ ΝΕΟΚ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου