Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΣΟΚ


 Δεν είναι δυνατό να απαριθμηθούν όλα τα συνθήματα που ακούστηκαν ή γράφτηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα θα παραθέσω όσα είναι ενδεικτικά του γενικότερου κλίματος.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

           

«ΝΑΤΟ, ΣΙΑ προδοσία!». Είναι το σύνθημα που ακούστηκε όταν κατέβαινε ο Α Παπανδρέου από το αεροδρόμιο.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το βασικό σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου από τη μεταπολίτευση και ύστερα ήταν “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”

«Σήκω, Γέρο να μας δεις» το σύνθημα αυτό κατά την υποδοχή του Α Παπανδρέου και κυρίως κατά την διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το Καστρί.
 «Συμβόλαιο με τον λαό» είναι το περίφημο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησε στην νίκη του 1981, εκεί αναφέρονται πράγματα όπως «αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής», περί «μη προνομιούχων Ελλήνων» κλπ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι λέξεις "μπορεί" και "θέλει" χρησιμοποιήθηκαν για να μάθει ο λαός τις προθέσεις όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και τι θέλει ο ίδιος.

«Οι αγρότες φέτος σπέρνουν σοσιαλισμό» είναι το σύνθημα που επικράτησε στην Λάρισα στις εκλογές του 1974.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ΠΑΣΟΚ που τάσσεται ανοιχτά κατά της απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ενώ δεν δέχεται οποιαδήποτε κριτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νεοφιλελεύθερους θεσμούς.

Ο Σ Τζουμάκας στον λόγο του στην Β Αθηνών απευθύνθηκε στο ακροατήριο ως ακολούθως «Αντιιμπεριαλιστές και αντιιμπεριαλίστριες» και οι ΠΑΣΟΚοι αποκαλούντο μεταξύ τους «συναγωνιστή».

 Στα Ιωάννινα το σύνθημα του 1974 ήταν «Στις 18 σοσιαλισμός!».«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» βασικό σύνθημα μέχρι το 1981.

«ΠΑΚ, ΜΙΡ, Φενταγίν, Τουπαμάρος, Βιετκονγκ» σύνθημα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εργασία και καλύτερο αύριο για τους νέους μας.


Μετά το 1981 υπήρξε συνθηματολογία για την «μάχη του τελάρου» και την μάχη της φρατζόλας» και τα δύο αυτά ηττήθηκε πανηγυρικά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υποσχέσεις, λόγια να φάνε και οι κότες.

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε από την ηγεσία του και τους οπαδούς του με δύο όρους : «Αλλαγή» και «Δημοκρατικές δυνάμεις», έτσι ο Α Παπανδρέου το 1981 είπε "Χρειάζονται τέσσερις τετραετίες για να ολοκληρωθεί η αλλαγή"


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα στνθήματα για "καλύτερες μέρες" υπήρξαν από τα αγαπημένα του ΠΑΣΟΚ.

«Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται».

«Ετεροχρονισμός» , «Αναδόμηση», «Έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος», «το τραίνο» κλπ υπήρξαν επικοινωνιακά συνθήματα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

To λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τις λέξεις «κατεστημένο», «καμένη γη», συμβόλαιο με τον λαό», «μη προνομιούχοι», «μη πόλεμος», «αριστεροι των σαλονιών», «αναδόμηση»   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υποσχέσεις για εργασία στον πληθυσμό.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει». Σύνθημα της ΕΡΕ πριν την δικτατορία.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σύνθημα για τα "τιμημένα γηρατειά".

«Κάθε ψήφος στον Ανδρέα είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Ελλάδος» το κυκλοφόρησε η ΕΚ-ΝΔ του Γ Μαύρου.


«Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει».ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αισιοδοξία για το μέλλον με τοΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Η ΝΔ μετά την λαίλαπα των «πρασινοφρουρών» έφτιαξε στην περίοδο Μητσοτάκη «τα δικά μας τα παιδιά», ο Έβερτ έγραψε ένα άρθρο στην «ΒΡΑΔΥΝΗ» «Άκου, άθλιε πρασινοφρουρέ» στο οποίο μεταξύ των άλλων γράφει «Δεν θα μείνει ρουθούνι πρασινοφρουρού και πρασινορουφιάνου».

Η ΝΔ μετά το 1981 χρησιμοποίησε το σύνθημα «απαλλαγή».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τι να πει κανείς σήμερα...........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου