Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ






    Το 1944 ο βουλγαρικός στρατός κατοχής διενεργεί διαρκείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΕΛΑΣ, με αντικειμενικό στόχο να σταθεροποιήσουν την κατοχή τους στην Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη και μετά την προσέγγιση των Σοβιετικών αλλά και των Συμμάχων.











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Χάρτης που δείχνει την τριπλή κατοχή στην Βόρειο Ελλάδα κατά την περίοδο  1941-1944.

    Κάτω από την πίεση του Β Βουλγαρικού Σώματος Στρατού οι αντάρτες πραγματοποιούν διαρκείς αιματηρές συμπλοκές, εκ των οποίων άλλες ήταν καταστρεπτικές και άλλες νικηφόρες για τους αντάρτες.

    Τον Αύγουστο 1944 λοιπόν ο βουλγαρικός στρατός πραγματοποιεί μια από τις πολλές εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις, ένα απόσπασμα του ΕΛΑΣ με οδηγούς τρεις Πομάκους περνά τα σύνορα και επιχειρεί χτύπημα μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καβάλα, 1943. Οι βουλγαρικές αρχές κατοχής καταγράφουν εβραίους, τους οποίους θα παραδώσουν στους Γερμανούς. 







Σαν στόχος επιλέχτηκε η κωμόπολη Κιρλίκ του Κίρτζαλι . Ο αιφνιδιασμός είναι πλήρης, η μικρή φρουρά εξοντώθηκε . Οι αντάρτες κατέστρεψαν ότι βρήκαν και στην συνέχεια επέστρεψαν με αρκετά λάφυρα.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν στο πίσω μέρος οι φωτογραφίες πρόκειται για την άφιξη στη πόλη ανώτατου Γερμανού Αξιωματικού στις 6 Μαϊου 1942 (στην Αλεξανδρούπολη), ο οποίος (αριστερά) επιθεωρεί τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στον χώρο μπροστά στη Νομαρχία στη παραλία, ενώ (δεξιά) αποδίδει τιμές στα παρελαύνοντα κατοχικά  βουλγαρικά στρατεύματα μπροστά στη σημερινή στρατιωτική λέσχη.


    Φυσικά η επιχείρηση αυτή ήταν μια επιχείρηση αντιπερισπασμού, που φυσικά είχε στόχο να ελαφρώσει την πίεση που ασκούσε ο βουλγάρικος στρατός, οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε οι βουλγαρικές δυνάμεις άρχισαν να αναδιπλώνονται μιας και οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν ήδη φτάσει στον Δούναβη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Είσοδος των στρατευμάτων του Ε.Λ.Α.Σ. στην πόλη των Σερρών.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη τόμος ΙΙΙ εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...