Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΠΟΤΑΜΟ



            Η εποχή του Τσάρου Συμεών έχει περάσει, Τσάρος των βουλγάρων είναι ο Πέτρος φιλήσυχος και χωρίς επιθετικές διαθέσεις κατά του Βυζαντινού κράτους, κάποια στιγμή με την προτροπή των επιθετικών Βουλγάρων Βαγιάρων αποφάσισε να πάρει εχθρική στάση  απέναντι στο Βυζάντιο, ο Νικηφόρος Φωκάς που ήταν απασχολημένος με πολέμους κατά των Αράβων κάλεσε τον Σβιατοσλαύο δούκα του Κίεβου  (Νορμανδός των Βαριάλων που είχε καταλάβει την Ρωσία) να καταλάβει την Βουλγαρία, αυτός νίκησε τον Πέτρο και κατέλαβε την πρωτεύουσα της τότε Βουλγαρίας Πρεσλάβα, με τον θάνατο ου Πέτρου ο  Σβιατοσλαύος επέστρεψε στο κράτος του για να αποκρούσει εισβολή των Πετσενέκων, άφησε όμως λίγο στρατό του στην Βουλγαρία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ιωάννης Τσιμισκής με αξιωματούχους του.


            Διάδοχος του Πέτρου ήταν ο Βόρις, αυτός με την βοήθεια των Βυζαντινών νίκησε τους Ρώσους που είχαν μείνει στην Βουλγαρία. Ο Σβιατοσλαύος επέστρεψε με πολύ στρατό και αιχμαλώτισε τον Βόρι και έγινε κύριος όλης της Βουλγαρίας. Για να έχει καλύτερη πρόσβαση στον χώρο αυτό ο Σβιατοσλαύος άρχισε να προωθεί την αντικατάσταση του Βόρι με τον φιλόδοξο αδελφό του Ρωμανό, έτσι θα μπορούσαν Ρώσοι και Βούλγαροι να πλήξουν την ίδια την καρδιά του Βυζαντίου την Κωνσταντινούπολη.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Svjatoslav επιθεωρεί τον στρατό του.

            Ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος έστειλε στο Κίεβο τον πατρίκιο Καλοκύρη, ο άνθρωπος αυτός είχε όμως φιλοδοξίες να γίνει Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, έτσι δεν άργησε να έρθει σε συνεννόηση με τον Σβιατοσλαύο, ο οποίος του υποσχέθηκε τον Βυζαντινό θρόνο. Ο Νικηφόρος δολοφονήθηκε και την θέση του πήρε ο Ιωάννης Τσιμισκής, η βυζαντινή αυτή ανωμαλία θεωρήθηκε η καλύτερη ευκαιρία για την πραγματοποίηση των στόχων του Σβιατοσλαύου. Σύμμαχοι λοιπόν ο Σβιατοσλαύος, ο Ρωμανός και ο Καλοκύρης από την μια και από την άλλη ο Τσάρος Βόρις αιχμάλωτος στην πραγματικότητα των Ρώσων , ο Ιωάννης Τσιμισκής με τεράστιες δυσκολίες να στεφθεί αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη και την οικογένεια ου Νικηφόρου να αντιδρά στον Τσιμισκή , αλλά και τον Βυζαντινό στρατό απασχολημένο στην ανατολή να πολεμά τους Άραβες και επιπλέον η χώρα μαστιζόταν από σιτοδεία επί τρία χρόνια.



 
 

            Ο Ιωάννης Τσιμισκής πολεμιστής και στρατιώτης ο ίδιος περιστοιχιζόταν από ικανούς ανθρώπους τόσο εντός της Αυτοκρατορίας, όπως ο πρωτοσπαθάριος Κουρτίκιος, ο στρατηγός Μαρκιανός, ο κλεισουράρχης Κρηνίτης, ο τουρμάρχης Απρινός, ο μέγας εταιρειάρχης Θεόδωρος Λαλάκων, τον μάγιστρο Πέτρο, τον αρχηγό την Αθανάτων Μιχαήλ Καισαρίτη, τον στρατηγό Βάρδα Σκληρό.  Αλλά και εκτός της Αυτοκρατορίας άνθρωποι πιστοί στο Βυζάντιο που βρισκόταν στην Βουλγαρία όπως Μιχαήλ Αργυρός, ο λογοθέτης (κάτι σαν υπουργός οικονομικών) των Βουλγάρων Νικηφόρος Εδεσσηνός και άλλοι.


            Ο Ιωάννης Τσιμισκής έστειλε στον Σβιατοσλαύο τον αποκρισάριο  Νικήτα Δαναπρίτη (που καταγόταν από την Ταυρίδα την σημερινή Κριμαία) και τον κάλεσε να αφήσει την Βουλγαρία και σαν αντάλλαγμα θα του προσέφερε χρυσάφι, εν τω μεταξύ ετοίμασε στρατό μιας και δεν μπορούσε να αποσύρει τον στρατό της Ανατολής. 








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χάρτης που δείχνει την γεωγραφία τον 11ο αιώνα. Οι Ρώσοι κατέβηκαν από τη Σκανδιναβική χερσόνησο κι εγκαταστάθηκαν στην ανατολική Ευρώπη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Κίεβο της Ουκρανίας.

Ο Σβιατοσλαύος δέχτηκε τον Νικήτα Δαναπρίτη στο Δορύστολο (λιμάνι στον Ίστρο ποταμό, τον σημερινό Δούναβη) καθισμένος σε δέρμα αρκούδας. Ο Δαναπρίτης χαιρέτησε με υπόκλιση, πήρε λίγο χώμα από τη γη και το φίλησε και στην συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις του Ιωάννη Τσιμισκή, η απάντηση του Σβιατοσλαύου ήταν αλαζονική και εν ολίγοις ζητούσε αντί να σταλεί ο Δαναπρίτης να πήγαινε ο Αυτοκράτορας στην σκηνή του να προσκυνήσει και ότι, ότι υπήρχε στο Βυζάντιο του άνηκαν και δεν τα πήρε μέχρι τότε από μεγαλοψυχία του. Ο Δαναπρίτης ξεκαθάρισε ότι αν δεν δεχτεί τις προτάσεις του Αυτοκράτορα αυτό θα σήμαινε πόλεμο και ο   Σβιατοσλαύος με θυμό απάντησε ότι θα επισκεφτεί με τον στρατό του το Τσάργραδ (έτσι έλεγαν την Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι).








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στον χάρτη φαίνεται το Δορύστολο (σημερινή ονομασία Silistra).


            Ο Σβιατοσλαύος στρατολόγησε 30.000 βούλγαρους και με τους Ρώσους που είχε ξεκίνησε να περάσει τα σύνορα το 970μχ , ο στρατηγός Βάρδας Σκληρός με 10.000 (στρατός της Μ Ασίας) και Πέτρος Φωκάς  χτύπησε τους 30.000 Ρωσοβούλγαρους και τους νίκησε στην Αρκαδιούπολη, η υποχώρηση τους υπήρξε καθολική ο Σβιατοσλαύος που ερχόταν με τον κύριο όγκο του στρατού όταν είδε τους φυγάδες δεν πίστευε στα μάτια του, έτσι μάζεψε την ηττημένη αυτή στρατιωτική δύναμη  και επέστρεψε στο Δορύστολο να προετοιμάσει καλύτερα τον στρατό του αλλά και να κατασκευάσει μονόξυλα με τα οποία θα κύκλωνε τους Έλληνες. Η νίκη αυτή όμως του Βάρδα Σκληρού έδωσε την δυνατότητα στον Ιωάννη Τσιμισκή να ετοιμάσει και αυτός τις δυνάμεις του.


            Μετά την ήττα οι Ρωσοβούλγαροι εγκατέλειψαν τις κλεισούρες που οδηγούσαν στην Βουλγαρία διότι υπήρχε η πεποίθηση ότι οι Βυζαντινοί δεν εκστρατεύουν ποτέ πριν τον εορτασμό του Πάσχα (και έτσι ήταν). 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Svjatoslav Igorevich ωραιοποιημένη παρουσίαση του Ρώσου πολεμιστή.
 







Ο Αυτοκράτορα Ιωάννης Τσιμισκής όρισε σαν ημέρα που θα ξεκίναγε την εκστρατεία του 28 Μαρτίου 871μχ ο ίδιος θα ηγείτο της χερσαίας εκστρατείας ενώ ο Βυζαντινός στόλος θα έφευγε την ίδια μέρα με κατεύθυνση τον Δούναβη (Ίστρο) ποταμό. Ο στρατός πέρασε από την Αδριανούπολη πέρασε τις αφύλακτες κλεισούρες με 15.000 πεζούς και 13.000 ιππείς οι πολιορκητικές μηχανές και οι βοηθητικές υπηρεσίες ακολουθούσαν πιο σιγά. Έτσι αιφνιδιαστικά ο Ελληνικός στρατός έφτασε στην Πρέσλαβα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την άμυνα της Πρέσλαβας είχε αναλάβει ο υπαρχηγός του   Σβιατοσλαύου , ο  Σφέγγελος, μέσα στην πόλη βρισκόταν ο  Τσάρος Βόρις, ο Ρωμανός και ο Καλοκύρης. Την επομένη ημέρα έφτασαν και οι πολιορκητικές μηχανές, ο Σφέγγελος έκανε ότι μπορούσε να απόκρουση την επίθεση, με προσωπική παλληκαριά του Λέοντα Ποταμίτη οι βυζαντινοί ανέβηκαν στις επάλξεις υποχρεώνοντας τον  Σφέγγελο να συμπτυχθεί στο βασιλικό ανάκτορο. Εκεί ήταν αδύνατον να πλησιάσουν οι πολιορκητικές μηχανές, έβαλαν τότε φωτιά στον περίβολο και εξανάγκασαν τους Ρωσοβούλγαρους πολεμώντας να ξεφύγουν, έτσι την 4 Απριλίου του 971μχ Μεγάλη Πέμπτη κατελήφθη η πρωτεύουσα των Βουλγάρων από τον Ιωάννη Τσιμισκή, ο βουλγαρικός θησαυρός που βρέθηκε μεγάλο μέρος του μοιράστηκε στον στρατό, οι Έλληνες που είχαν συλληφθεί, μεταξύ   αυτών και ο Λογοθέτης Νικηφόρος Εδεσσηνός ελευθερώθηκαν. Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Βόρις προσκύνησε τον Ιωάννη Τσιμισκή και μαζί μ αυτόν και ο αδελφός του Ρωμανός.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιωάννης Τσιμισκής, αυτοκράτορας του Βυζαντίου (969-976).




            Ο Σβιατοσλαύος με τον κύριο όγκο του στρατού του παρέμενε στο Δορύστολο, μαζί του ήταν ικανοί αρχηγοί του στρατού του και έξω από το Δορύστολο υπήρχαν σε μικροομάδες Βούλγαροι υπό την αρχηγία του Βοίλα Δράγου της Πλίσκοβας (οι Βούλγαροι αυτοί αθροιστικά ήταν μια μεγάλη υπολογίσιμη δύναμη) . Ο  Τσιμισκής ανάπαυσε για λίγες μέρες τον στρατό του και έστειλε πάλι αποκρισάριο στον Σβιατοσλαύο με προτάσεις ειρήνης, χωρίς να περιμένει την απάντησή του ξεκίνησε για το Δορύστολο (την σημερινή Σιλίστρια). Ο Σβιατοσλαύος περίμενε τον Τσιμισκή εκτός των τειχών του Δορύστολου, παρέταξε τον στρατό του που αποτελείτο από 60.000 πεζούς χωρίς ιππικό, έξω από το Δορύστολο, σε μια αχανή πεδιάδα όπου δεν υπήρχαν καθόλου  λόφοι, μέρος δηλαδή ιδανικό για δράση του ιππικού. Η διάταξη των Βυζαντινών ήταν στο κέντρο το πεζικό πίσω από το πεζικό οι τοξότες και στα άκρα το ιππικό, εν αντιθέσει με τους Ρώσους που μπροστά είχαν τους τοξότες και  πίσω το πεζικό, οι Ρώσοι τοξότες μετά το πλησίασμα του στρατού αχρηστεύτηκαν ενώ οι Έλληνες τοξότες συνέχισαν την δράση τους από πίσω, το τελικό πλήγμα το έδωσε το ιππικό, ο στρατός των Ρώσων άτακτα μπήκε μέσα στο κάστρο του Δορύστολου αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 8.000 νεκρούς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Απελατίκιο 10-11ου αι. Παρόμοια δείγματα έχουν βρεθεί στη Βουλγαρία, κατάλοιπα των σκληρών ρωμεοβουλγαρικών συγκρούσεων.


            Έτσι άρχισε η πολιορκία του Δορύστολου, η οποία έγινε δραματική για τους Ρώσους με την άφιξη του Βυζαντινού στόλου. Οι Ρώσοι επιχείρησαν εξόδους οι οποίες αποκρούστηκαν από τους Έλληνες. Η σημαντικότερη ήταν αυτή που οργανώθηκε με συνεργασία του Βοίλα Δράγου απ έξω, που θα συγκέντρωνε τους Βούλγαρους στο μοναστήρι Χράμπρ και θα επιτίθετο από πίσω στους Έλληνες και των Ρώσων με αρχηγό τον Ικμώρ που θα έκανε έξοδο. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να πιάσουν τους Βούλγαρους απεσταλμένους με τα μηνύματα για την ταυτόχρονη επιχείρηση και να γνωρίζουν την ημερομηνία εξόδου, έτσι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν Βούλγαροι και Ρώσοι. Στις 20 Ιουλίου του 971 μχ στην μάχη αυτή (έξοδο των Ρώσων)  ηττήθηκαν  για μια ακόμα φορά οι Ρώσοι ο δε  Ικμώρ σκοτώθηκε   και έμεινε η εντύπωση στους Ρώσους ότι οι Βούλγαροι σύμμαχοί τους, τους πρόδωσαν.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ρωμαίοι ιππείς διώκοντες τους Ρως στο Δορύστολο (971 μ.Χ). (χρον.Σκυλίτζη 12-13ος αι.) Φέρουν μακρυά ματζούκια με σφαιρική κεφαλή


            Ο Σβιατοσλαύος έπεισε τους Ρώσους να πολεμήσουν για μια ακόμα φορά υπό την δική του ηγεσία, πράγματι ο στρατός των Ρώσων ξεχύθηκε κατά των Ελληνικών θέσεων υπό την αρχηγία του Σβιατοσλαύου, η ημέρα τελείωνε και οι Ρώσοι δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν την διάσπαση των Ελληνικών θέσεων, στο τέλος της ημέρας ο Σβιατοσλαύος περικυκλωμένος από τον Βάρδα Σκληρό και τους Μικρασιάτες στρατιώτες του,  αποσύρθηκε στο Δορύστολο βαριά τραυματισμένος ο ίδιος.


            Ο   Σβιατοσλαύος μετά από αυτή την τελευταία αποτυχία έστειλε αυτός αποκρισάριο στον Τσιμισκή και ζητούσε να του επιτρέψει να φύγει από το Δορύστολο αφού του έδινε τρόφιμα για να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο Ιωάννης Τσιμισκής δέχτηκε καταμετρήθηκε ο στρατός των Ρώσων για να τους δοθούν τρόφιμα και βρέθηκαν 22.000 από τις 60.000 που ήταν με την έναρξη των μαχών στο Δορύστολο, ο Σβιατοσλαύος ζήτησε μια τελευταία συνάντηση με τον Τσιμισκή, ο Αυτοκράτορας παρουσιάστηκε με 10.000 ιππείς με χρυσή πανοπλία και ο Σβιατοσλαύος έφτασε με μονόξυλο με κάποιους συνοδούς και τραβούσε και ο ίδιος κουπί, μίλησαν για λίγο οι δύο άνδρες και ο χώρισαν, ο Σβιατοσλαύος δεν κατάφερε να φτάσει στην πατρίδα ου διότι περνώντας από την Ρουμανία, οι Πετσενέγοι  του επιτέθηκαν διασκόρπισαν τον στρατό του  και ο ίδιος σκοτώθηκε.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σβυατισλάβος συναντά τον  Ιωάννη Τσιμισκή.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


-          Ο ΤΣΙΜΙΣΚΗΣ ΔΑΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ της Στάθη Καραβίας εκδόσεις ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ ΑΕ
-          ΙΣΤΟΡΙΑ του Λέοντος Διακόνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...