Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης στην Ισπανία υιοθέτησε την αρχή της "ουδετερότητας", όταν η εταιρεία Γλεν Λ Μάρτιν απευθύνθηκε στο Υπ Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εκπλήρωση ενός παλαιού συμβολαίου για την πώληση 8 αεροπλάνων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η πώληση δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της Αμερικανικής πολιτικής, στις 8/1/1937 ο Ρούσβελτ  και ο υπουργός Χαλλ πέρασαν τον νόμο του «Αποκλεισμού» που απαγόρευε οποιοδήποτε αποστολή οπλισμού ή στρατηγικών υλικών, ο Φράγκο μόλις έμαθε τον σχετικό νόμο είπε « Ο πρόεδρος Ρούσβελτ φέρθηκε σαν ένας αληθινός ιππότης».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το δράμα του Ισπανικού λαού από τον Εμφύλιο πόλεμο.

Ένα αγωνιώδη προβλήματα των δυνάμεων του Φράγκο ήταν η προμήθεια σε καύσιμα, το ζήτημα αυτό το έλυσε η TEXACO σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Χ. Φέις οι ποσότητες  πετρελαίου που παραχωρήθηκαν με πίστωση στον Φράνκο από τον Ιούλιο του 1936 μέχρι το τέλος του πολέμου ανερχόντουσαν σε τόνους :

1936  334.000
1937  420.000
1938   478.000
1939  624.000

Δηλαδή η πίστωση που παραχώρησε η TEXACO υπερέβαινε τα 6.000.000 δολάρια, το πετρέλαιο αυτό προερχόταν από το διυλιστήριο του Πόρτ Άρθουρ του Τέξας και οι αποστολές του καμουφλαριζόταν σαν αποστολές προς την Γαλλία και άλλες χώρες, για αυτή την συμβολή ο Ρίπερ παρασημοφορήθηκε από τον Φράνκο μετά την επικράτησή του με τον μεγάλο Σταυρό της Ισαβέλλας  της Καθολικής. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Μάχη της Belchite  φωτογραφία του Augusi Centelles.

Την προμήθεια αυτή της TEXACO αναγνώρισε και ο φιλοφραγκικός ιστορικός Μανουέλ Αθνάρ ο οποίος δίνει συνταρακτικές πληροφορίες όπως :

«…..έθεσε το στόλο της στην διάθεση της εξέγερσης. Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο πληρωμής, απάντησε μ ένα τηλεγράφημα τον Οκτώβριο του 1936 <Μη σας απασχολεί η πληρωμή>….. οι αεροπορικές Δυνάμεις μπόρεσαν να καταναλώσουν πάνω από 100 εκατομμύρια λίτρα χωρίς ποτέ να διακοπεί ο εφοδιασμός….».

            Πέρα όμως από την TEXACO και η Standart Oil  έγιναν συνεννοήσεις για την προμήθεια πετρελαίου στο Μπούργκος σ όλη την περίοδο του πολέμου.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μάχη στον Ισπανικό Εμφύλιο.



            Οι εταιρείες Ford και General Motors εφοδίασαν τα στρατεύματα του Φράνκο με πάνω από 12.000 φορτηγά και άλλα οχήματα και φυσικά με πίστωση.

            Το τρομερό είναι ότι η Φραγκική αεροπορία βομβάρδισε την Βαρκελώνη με αμερικάνικες βόμβες, ο Ρούσβελτ δικαιολόγησε το γεγονός στην συνέντευξη της 21 Απριλίου 1938:
«….Διαβάσαμε ότι βόμβες αμερικανικής κατασκευής ρίχτηκαν στην Βαρκελώνη . Αυτό είναι πιθανό… Είχαν πουληθεί στην γερμανική κυβέρνηση, πράγμα που είναι απόλυτα νόμιμο ή σε γερμανικές εταιρείες, που και αυτό είναι απόλυτα νόμιμο, στάλθηκαν στη Γερμανία και επανεξήχθησαν στις δυνάμεις του Φράνκο».

            Η βοήθεια προς τον Φράνκο δόθηκε και μέσω του τύπου των ΗΠΑ, οι μεγιστάνες Χ.Ρ. Λους, Χηρς κα μαζί με μέρος της Καθολικής Εκκλησίας (Καρδινάλιος Σπέλλμαν, κληρικός Κούχλιν) έκαναν ολόκληρη εκστρατεία  αποκαλώντας τον Φράνκο «Σταυροφόρο» κλπ .


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


-          VENCEREMOS ΙΣΠΑΝΙΑ 1936-39 Εκδόσεις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...