Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ






To βράδυ της 31ης Αυγούστου του 1939 ομάδα ένοπλων ανδρών των Ες - Ες, ντυμένοι με πολωνικές στρατιωτικές στολές και 150 κρατούμενους από το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, τους μεταφέρουν στον συνοριακό σταθμό διαβιβάσεων του Γκλάιβιτς (Gleiwitz) στην Ανω Σιλεσία και τους ντύνουν με πολωνικές στολές. Αμέσως μετά τους υποχρεώνουν να καταπιούν δηλητήριο, πυροβολούν τα πτώματα, προξενούν μικρές καταστροφές στον σταθμό, ώστε να φαίνεται ότι δέχτηκε επίθεση, κι αφού έριξαν ορισμένους πυροβολισμούς μπροστά στα μικρόφωνα διάβασαν στην πολωνική γλώσσα ένα κείμενο που καλούσε τους Πολωνούς σε πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πόλη Γκλάιβιτς (Gleiwitz) στην Ανω Σιλεσία.



Όταν ο διοικητής του σταθμού αντισυνταγματάρχης Στάινμετς επιχείρησε να αντιταχθεί στην απάτη αυτή, ο επικεφαλής της επιχείρησης τον σταμάτησε λέγοντάς του μόνο μια λέξη: "Fuhrerbefehl!" (διαταγή του Φύρερ).

 


Τους ποινικούς εγκληματίες από στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους οποίους εκτέλεσαν μόλις τελείωσε η όλη σκηνοθεσία τους άφησαν πίσω τους ως αποδεικτικά στοιχεία της «πολωνικής επίθεσης μέσα στο γερμανικό έδαφος».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γερμανικός στρατός στην πόλη  Γκλάιβιτς (Gleiwitz) 20 Απριλίου 1937.
  



Σε λίγο όλοι οι γερμανικοί ραδιοσταθμοί με έκτακτες ανακοινώσεις τους ανήγγειλαν τη δήθεν πολωνική επίθεση εναντίον της χώρας τους, παρουσιάζοντας μάλιστα και τις... αποδείξεις των νεκρών δήθεν Πολωνών στρατιωτών.



Την επομένη ο Χίτλερ, μιλώντας στο Ράιχσταγκ, αναφέρθηκε στην «πολωνική επίθεση» στο Γκλάιβιτς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την νύχταν ταύτην διά πρώτην φοράν Πολωνοί στρατιώται του τακτικού στρατού επυροβόλησαν  επί του εδάφους μας. Από της 4ης και 45΄ π.μ. ανταποδίδομεν τα πυρά και του λοιπού εις τας βόμβας θ' απαντήσωμεν με βόμβας».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ραδιοσταθμός του Gleiwitz και ο SS Sturmbannfuehrer Alfred Naujocks που ηγήθηκε της στημένης επίθεσης στον Ραδιοσταθμό.




Τη νύχτα 30 προς 31 Αυγούστου 1939 η Γερμανία έστειλε τελεσίγραφο προς την Πολωνία, επαναλαμβάνοντας τις απαιτήσεις τους. Η πολωνική κυβέρνηση, βλέποντας πως τα πράγματα δυσκόλευαν επικίνδυνα, έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της στο Βερολίνο ν' αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις, αλλά ο τελευταίος δεν κατόρθωσε να συναντηθεί με τους ηγέτες της χιτλερικής Γερμανίας.
Το επόμενο βράδυ της 31ης Αυγούστου ο Χίτλερ εξέδωσε την Οδηγία υπ' αριθ. 1 με την οποία κινητοποιούσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του κατά ης Πολωνίας. Στο ντοκουμέντο αυτό, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Τώρα που έχουν εξαντληθή όλες οι πολιτικές πιθανότητες να διακανονισθή με ειρηνικά μέσα η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα, κατάσταση αφόρητος για τη Γερμανία, απεφάσισα να επιτύχω λύσιν με τη δύναμη των όπλων. Η επίθεση εναντίον της Πολωνίας πρέπει να διεξαχθή συμφώνως με τις προετοιμασίες που έγιναν για το "Fall Weiss" (Λευκόν Σχέδιον), με τροποποιήσεις που θα προκύψουν, όσον αφορά το στρατό, από το γεγονός ότι από τότε έως τώρα συνεπληρώθησαν οι στρατιωτικές προπαρασκευές. Καμία μεταβολή δεν επέρχεται σχετικώς με την κατανομή των καθηκόντων και τους στόχους που θα επιδιώξουν οι επιχειρήσεις.
Ημερομηνία επιθέσεως: 1η Σεπτεμβρίου 1939. Ωρα επιθέσεως: 04. 45΄».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Alfred Helmut Naujocks ήταν σε  πόλλες επιχειρήσεις, όπως  στο συμβάν Venlo, η οποία είδε τη σύλληψη των δύο Βρετανών πρακτόρων του SIS στην Ολλανδία. Λόγω της αμφισβήτησης μιας εντολής του Reinhard Heydrich απολύθηκε από την SD και στάλθηκε στο Ανατολικό μέτωπο, λόγω υγείας κατάφερε να επιστρέψει στην Δύση σαν  οικονομικός διαχειριστής για τα στρατεύματα στο Βέλγιο. Με την προαγωγή του σε Obersturmführer, συμμετείχε σε σαμποτάζ και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του πληθυσμού της Δανίας από το Δεκέμβριο του 1943 μέχρι το φθινόπωρο του 1944, ως μέλος της «Ομάδας Πέτρου», με επικεφαλής τον Otto Schwerdt, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ιερέα Κάι Μανκ . Τον Νοέμβριο του 1944 παραδόθηκε στους Αμερικανούς και κρατήθηκε σαν εγκληματίας πολέμου.







Τώρα πια το λόγο είχαν τα όπλα.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



1. «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 1939-1945», εκδόσεις ΣΕ, τόμος 1ος.



2. William L. Shirer: «Η άνοδος και η πτώσις του Γ΄ Ράιχ», εκδόσεις Αρσενίδη, τόμος Β΄.



3. Υπουργείο Αμυνας ΕΣΣΔ: «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», εκδόσεις «20ός αιώνας», Αθήνα 1959.



4. Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ: «Παγκόσμια Ιστορία», εκδόσεις «Μέλισσα», τόμος Ι1- Ι2.



5. Ρ. Α. Στέινιγκερ: «Η δίκη της Νυρεμβέργης», Αθήναι 1960.



6. Ουίνστον Τσόρτσιλ: «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος», εκδόσεις «Ελληνική Μορφωτική Εστία», τόμος Α΄.



7. Ρεμόν Καρτιέ: «Ιστορία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου», εκδόσεις Πάπυρος, τόμος Α΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...