Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ            Η Αγγλο - Αμερικάνικη δια μάχη για την επιρροή στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την είσοδο στον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο των ΗΠΑ , κύριος εκπρόσωπος της Αγγλικής Πολιτικής ο Γεώργιος Β , ο Τσουδερός και ο Γεώργιος Παπανδρέου, την Αμερικάνικη πολιτικοί εκφράζουν ο Σοφοκλής Βενιζέλος και εκπρόσωποι του Ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ο Πρόδρομος (Μποδοσάκης) Αθανασιάδης, Γνώρισε, μάλιστα, τη φυλακή και την εξορία... Η πρώτη φορά ήταν κιόλας το 1915, όταν δραστηριοποιούνταν στη Μερσίνα της Μικράς Ασίας. Τότε, καταγγέλθηκε στις οθωμανικές αρχές ότι ο αλευρόμυλός του χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία υπέρ των Αγγλο-γάλλων Φυλακίστηκε για μικρό διάστημα, δικάστηκε από το στρατοδικείο και του επιβλήθηκε ποινή εκτόπισης στα Άδανα, υπό αστυνομική επιτήρηση. Εκεί μάλιστα γνώρισε και τον Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως φαίνεται, η καταγγελία ήταν μέρος σχεδίου ανταγωνιστών του για να εξοντωθεί επιχειρηματικά. Πλην, όμως, ο Μποδοσάκης όχι μόνο επιβίωσε, αλλά συνέχισε με άλματα την επιχειρηματική πορεία του. Τρία χρόνια αργότερα, θα βρεθεί πάλι κατηγορούμενος. Άγγλοι αιχμάλωτοι πολέμου των Οθωμανών, που είχαν δραπετεύσει από στρατόπεδο στην Ανατολία, θα βρεθούν στη Μερσίνα -την πρώτη έδρα των επιχειρήσεών του, μα και επίκεντρο μηχανορραφιών και δολοπλοκιών την εποχή εκείνη, λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Από το λιμάνι της θα δραπετεύσουν με δικά του ρυμουλκά (τα χρησιμοποιούσε για της ανάγκες εφοδιασμού του οθωμανικού στρατού).
Η οργάνωση της φυγάδευσης αποδόθηκε στον Μποδοσάκη -κατηγορία που μπορούσε να οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Με τις διασυνδέσεις του στη στρατιωτική ηγεσία, αλλά κι ένα τεράστιο ποσό (500.000 λίρες) προς τον διοικητή της περιοχής, η υπόθεση «τακτοποιήθηκε». Από τότε, όμως, ο Μποδοσάκης μετέφερε την επιχειρηματική έδρα του στην Κωνσταντινούπολη...


            Οι Άγγλοι παρά την Αμερικανική αδράνεια βλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν επιθυμία να παίξουν ρόλο στο Ελληνικό οικόπεδο και προσπαθούν να περιορίσουν αυτή την επιρροή. Τον Μάιο του 1944 συνελήφθηκε στο Κάιρο ο μεγαλοβιομήχανος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης και ο φίλος του Σ Βενιζέλου Βύρων Καραπαναγιώτης, απήχθηκαν και οι δύο από απόσπασμα της Αγγλοαιγυπτιακής αστυνομίας ο δεύτερος το πρωί της 7/5/1944   και μετά πέντε μέρες ο πρώτος . Τους έκλεισαν στο ίδιο δωμάτιο το οποίο είχαν παγιδεύσει με μικρόφωνα.

            Στις 16/5/1944 ο Καρπαναγιώτης (υπουργό στρατιωτικών της κυβέρνησης Τσουδερού που πήρε μέρος στην καταστολή του κινήματος του Απριλίου του 1944) μεταφέρθηκε στο φρούριο Μπαλτισέρα της Ασμάρας (Ερυθραία), εκεί ήταν κρατούμενοι οι αρχηγοί της στάσης του στρατού και του στόλου, δέχτηκε επίθεση από τον Πετράκη που είχε πάρει μέρος στις στάσεις της Μ Ανατολής, που τον ξυλοκόπησε φωνάζοντας του «Είσαι προδότης».ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μια ύποπτη περίπτωση είναι η παράδοση των εργοστασίων της ΠΥΡΚΑΛ άθικτων στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής......
Για τις διασυνδέσεις της ΠΥΡΚΑΛ του Μποδοσάκη και των ναζί βιομηχάνων ο Χρ. Χατζηιωσήφ («Η γηραιά σελήνη...») διατυπώνει μια τεκμηριωμένη κρίση, με γενικότερη ισχύ για τις δραστηριότητες του μεγαλοεπιχειρηματία: «Δεν αρκούν (τα στοιχεία) για να χαρακτηρίσουμε το συγκρότημα Μποδοσάκη ως παραφυάδα της γερμανικής βιομηχανίας, με την έννοια ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας αχυράνθρωπος των Γερμανών κεφαλαιούχων ή έστω απόλυτα εξαρτημένος από αυτούς, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποκλειστικά δυαδική σχέση Αθανασιάδη-Γερμανών. Ο ίδιος ο ιδρυτής του ομίλου προσπάθησε επανειλημμένα, αλλά άκαρπα να εμπλέξει στις επιχειρήσεις του τον αγγλικό παράγοντα...
Μπορούμε, λοιπόν, ορθότερα να χαρακτηρίσουμε το συγκρότημα ως το γεωμετρικό τόπο, όπου τέμνονται και συντίθενται τα συμφέροντα ιδιοκτήτη με εκείνα της γερμανικής βιομηχανίας και των κυρίαρχων ομάδων του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου και βιομηχανικού κεφαλαίου, με τις ιδιαίτερες διασυνδέσεις τους. Οι στόχοι αυτών των ομάδων, οι απόψεις τους για τον διεθνή καταμερισμό της εργασίας στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτόν δεν συμπίπτουν μεταξύ τους. Έχουμε να κάνουμε με επάλληλους κύκλους με διαφορετικά κέντρα και μήκος ακτίνας, που ο κοινός τομέας είναι το συγκρότημα Μποδοσάκη...»


            Ο Μποδοσάκης μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο της ερήμου κοντά στο Κάιρο και εκεί οι Άγγλοι τον υπέβαλαν σε εξαντλητική ανάκριση, με στόχο φυσικά να μάθουν τις επαφές του με τους Αμερικάνους και ιδίως την OSS, τον κράτησαν σε αυστηρή απομόνωση για τρεις μήνες, μη επιτρέποντας ούτε στην γυναίκα του να τον επισκεφτεί. Ο στρατηγός Πάτζετ έγραψε ένα γράμμα στον Λήπερ μετά από τα συνεχή διαβήματα του Βενιζέλου την 28/6/1944

«Αναφερόμενος εις την περί Μποδοσάκην συνομιλίαν μας, επιθυμών να καταστήσω σαφές ότι το εν λόγω άτομον συνελήφθη κατόπιν οδηγιών μου, διότι αι υπηρεσίαι Ασφαλείαςτον εθεώρουν ύποπτον επικινδύνων ενεργειών , με ανυπολόγιστους συνεπείας. Θα παραμείνη κατά συνέπειαν κρατούμενος εφ όσον οι ανακρίσεις συνεχίζονται και πιθανώς αυτή η διαδικασία να είναι μακρά. Επειδή είναι αδύνατον αργότερον να απολυθή προτίθεμαι να δώσω οδηγίας όπως του απαγορευθή η παραμονή εις Μ Ανατολήν , ούτως ώστε εκ του τόπου όπου κρατείται να μεταφερθή υπό συνοδείαν κατ ευθείαν εις το πλοίον ή το αεροπλάνον. Θα σας ήμην ευγνώμων εάν εκθέσητε τα ανωτέρω εις τον Έλληνα προθυπουργόν».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μποδοσάκης Αθανασιάδης: Ο φτωχός μεταφορέας που έγινε Κροίσος !
Έδινε δουλειά σε 17.000 Έλληνες.
 Το 1940, όταν υποσχέθηκε πλήρη εφοδιασμό του Στρατού με πολεμοφόδια.

            Μετά από την περιπέτειά του αυτή ο Μποδοσάκης απολύθηκε, αλλά εκτοπίστηκε στη Βηρυτό και εκεί σε λίγο καιρό έφεραν ένα ακόμα φίλο του Βενιζέλου που είχε φύγει από την κατεχόμενη Ελλάδα, τον ιδιοκτήτη του ΒΗΜΑΤΟΣ Δημ  Λαμπράκη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-         ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριαδη Εκδόσεις  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τόμος ΙΙΙ.

-         ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  του Γρ Δαφνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου