Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΟΛΥΜΠΙ….. ΟΛΥΜΙΑΚΕ






Βρισκόμαστε στα 1963, νύχτα της 19ης προς 20 Σεπτεμβρίου. Η ο μάδα του ολυμπιακού επιστρέφει από την Kωνσταντινούπολη, όπου στο στάδιο Μιτάτ Πασά, λίγες ώρες πριν , είχε κερδίσει τη Βουλγαρική Λέφσκι με 1-0, με κεφαλιά του Στεφανάκου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ομάδα του Ολυμπιακού  που νίκησε την Λέφσκι.



 Η ομάδα του Πειραιά φέρνει στο λιμάνι το Βαλκανικό Κύπελλο. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού εκείνη την νύχτα γίνεται χαλασμός. Περισσότεροι από 5.000 ερυθρόλευκοι οπαδοί υποδέχονται την ομάδα τους. Από το Ελληνικό όλος ο κόσμος ακολουθεί σε πομπή με τα πόδια τους παίχτες του πειραιά. Ανάμεσα στους χιλιάδες οπαδούς του ολυμπιακού είναι και ο Στράτος Διονυσίου.

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης θυμάται με νοσταλγία εκείνη τη νύχτα :

« Όταν τελείωσε η μεταμεσονύχτια φιέστα, Ο Διονυσίου και ο κοινός μας φίλος Τάκης Λαζόπουλος ήρθαν στο σπίτι μου, στο Χαϊδάρι. Ξύπνησα την γυναίκα μου , τη Μαρίτσα, να μας φτιάξει καφέδες, να πιούμε. Οι δύο φίλοι μιλούσαν για τους θριάμβους του ολυμπιακού εναντίον των ξένων ομάδων. Άρχισα να γράφω τα πρώτα λόγια. Ξεκρέμασα το μπουζούκι από την κουζίνα και σκάλισα τις χορδές. Τα λόγια που έγραψα εκείνη την  στιγμή ήταν το

Ολυμπί- Ολιμπί Ολυμπιακέ

Φλαμέντζί  Λεφσκι νίκησες

Σιάντος και Ζαγκλεμπιέ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βαγγέλης Περπινιάδης ο Κοκκινιώτης που έγραψε τον ύμνο του Ολυμπιακού.


Ψιθύρισα μια γρήγορη μελωδία όπως μου ήρθε τότε, έγραψα και τα υπόλοιπα λόγια και μέχρι να ξημερώσει το είχα γράψει σε μια ταινία μαγνητοφώνου. Πρωί πρωί , τηλεφώνησα στον πρόεδρο της εταιρείας Οντεόν – Παρλαφών, τον μίνωα Μάτσα και του είπα:

-          Κύριε Μάτσα , απόψε όλη τη νύχτα έφτιαξα ένα τραγούδι –ύμνο για τον ολυμπιακό, ύστερα απ αυτό το ντελίριο που έγινε στο αεροδρόμιο.

-          Να το ακούσω. Ήταν η απάντηση του Μάτσα.

Άνοιξα το μαγνητόφωνο , πλησίασα το ακουστικό του τηλεφώνου και όταν τελείωσε , ο Μάτσας μου είπε:

-          Φερ το αμέσως τώρα και σε δύο ώρες το γράφεις με την ορχήστρα σου στο στούντιο.

Έτσι έγινε. Και μέσα σε λίγες ώρες ο Ύμνος του ολυμπιακού ήταν έτοιμος. Έγινε μεγάλη επιτυχία, τον τραγουδούσαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στις επόμενες δεκαετίες».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βαγγέλης Περπινιάδης στο πάλκο.


Λίγους μήνες αργότερα , ο Περπινιάδης γράφει τραγούδι για την ΑΕΚ αλλά και για τον Παναθηναικό. Τον Ολυμπιακό όμως , όπως φαίνεται από τα γεγονότα , τον αγάπησε ο Περπινιάδης και από εμπορικής πλευράς, και είναι πολύ φυσικό αυτό. Τον πρώτο καιρό που κυκλοφόρησαν τα τραγούδια του για τις τρεις μεγάλες ομάδες οι κυκλοφορίες των δίσκων 45 στροφών ήταν :

Ύμνος ΑΕΚ 25.000 δίσκοι

Ύμνος του Παναθηναϊκού 15.000 δίσκοι και

Ύμνος του ολυμπιακού 350.000 δίσκοι!



«Από τότε» λέει ο Βαγγέλης Περπινιάδης «έβαλα το χέρι μου πάνω στο δίσκο και ορκίστηκα πίστη στην ομάδα του Πειραιά».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Στράτος Διονυσίου με τον Β Περπινιάδη.


             Ο Βαγγέλης Περπινιάδης γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1927 - πατέρας του ήταν ο γνωστός ρεμπέτης Στελλάκης Περπινιάδης. Άρχισε να ψέλνει από μικρός στην Οσία Ξένη της Νίκαιας (στην πλατεία αυτή έγινε το Μπλόκο της Κοκκινια;), θέλοντας να ακολουθήσει τον ιερατικό κλάδο, πίσω από το ιερό της εκκλησίας ήταν ένα ταβερνάκι , του Γιάννη Τομπούλογλου, με όλα κι όλα πέντε τραπεζάκια και δέκα καρέκλες. Εκεί πήγαινε ο Περπινιάδης και έπαιζε κιθάρα με δύο τρεις φίλους του. Τον πρόσεξε ο Γ  Τομπούλογλου  και τον πήγε στο πεδίον του Άρεως όπου γινόταν διαγωνισμός ταλέντων. Τη σκηνή της ακρόασης , μας περιγράφει ο ίδιος:

«Ήταν αρχές Ιουνίου 1947, όταν βρέθηκα σε πολλά νέα παιδιά στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως, εκεί που παρουσίαζε τα νέα ο  Μίμης Τραϊφόρος, όταν πλησίασα , μπροστά στο μικρόφωνο με ρώτησε:

-          Τι τραγούδι θα μας πεις μικρέ μου;

-          Το λίγες καρδιές αγαπούνε, του απάντησα.

Ο Τραιφόρος ενθουσιάστηκε από την φωνή μου αλλά και γιατί το τραγούδι αυτό ήταν γνωστή μεγάλη επιτυχία της γυναίκας του, της Σοφίας Βέμπο. Ενώ όλα τα παιδιά στο διαγωνισμό, εκείνο το βράδυ, έλεγαν από ένα ή μισό τραγούδι, εμένα, όταν τελείωσα , μου πρότεινε να πω και δεύτερο. Και πράγματι, είπα  κι άλλο τραγούδι, το Σβήσε το φως κι έλα κοντά μου, επιτυχία κι αυτό της Βέμπο. Κατεβαίνοντας από την σκηνή, ο Τραιφόρος μου είπε να μη φύγω. Ακολουθώντας τον στα παρασκήνια χτύπησε το τηλέφωνο. Το  σήκωσε , αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τον συνομιλητή του και όταν τελείωσαν , μου είπε:
 


-          Μικρέ μου, είσαι τυχερός. Στο τηλέφωνο ήταν ο Νικήτας Πλατής, ο θιασάρχης στο θέατρο Αύρα  του κορυδαλλού

Πριν προλάβει να μου εξηγήσει ο Τραιφόρος, ο Πλατής ήταν μπροστά μου και μου είπε:

-          Από αύριο θα έρχεσαι στο θέατρο, θα λες τρία – τέσσερα τραγούδια, ενδιάμεσα στα σκετς της παράστασης, και θα παίρνεις τριάντα δραχμές.

Ήταν πολύ καλά λεφτά για έναν καλλιτέχνη που ξεκινούσε καριέρα. Τα επόμενα δέκα χρόνια τραγούδησα στα γνωστά λαϊκά κέντρα της κοκκινιάς , Περιβόλα και Κεφάλα».

Η πρώτη του ηχογράφηση, το 1953, ήταν το τραγούδι "Σουρουπώνει" του Κώστα Καπλάνη, όπου τραγούδησε σαν δεύτερη φωνή κοντά στην Άννα Χρυσάφη. Το πρώτο δικό του τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το "Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με", τρία χρόνια αργότερα.


Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1960 με "Τα νέα της Αλεξάντρας", τραγούδι που ακούγεται μέχρι και τις μέρες μας. Το 1963 άρχισε τραγουδά με τη Ρία Νόρμα, με την οποία έκαναν έναν από τα δημοφιλέστερα ντουέτα της εποχής. Το 1966 τραγούδησαν έντεχνες συνθέσεις του Χρήστου Λεοντή, απ' τις οποίες έγιναν επιτυχία τα τραγούδια "Που να χωρέσει τ' όνειρο" και "Θα 'ρθει το βράδυ βροχερό".



Εκτός από τα παραπάνω ο Βαγγέλης Πεπρινιάδης τραγούδησε συνθέσεις δικές του (απ' τις οποίες έγιναν πιο γνωστές τραγούδια όπως "Θέλεις να πεθάνω", "Ένας κούκλος και μια κούκλα", "Γύρισε κοντά μου") αλλά και του Απόστολου Καλδάρα ( "Γιατί γλυκιά μου κλαις", "Ανεβαίνω σκαλοπάτια"), του Γιώργου Κατσαρού, του Μπάμπη Μπακάλη. Ερμήνευσε επίσης σε επανεκτέλεση πολλά τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη και άλλων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Β Περπινιάδης στην δύση της ζωής του.



Το 2001 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του «Πριν το Τέλος» από τις εκδόσεις Προσκήνιο.



Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2003 και τάφηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο.

http://www.youtube.com/watch?v=X4HIVzg-nd4&feature=results_main&playnext=1&list=PL80BF843D368D414D











ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          "Τα πιο ωραία λαϊκά, στα σπίτια τα προσφυγικά, τα είχαμε χορέψει" επιμέλειας της έκδοσης από το Θωμά Σίδερη ημερολόγιο εξέδωσε ο Δήμος Κερατσινίου το 2010

-          «Πριν το Τέλος» εκδόσεις Προσκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...