Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΚΑΒΑ ΝΤΕΙ ΤΙΡΡΕΝΙ



Η μία από τις δύο ιταλικές πόλεις των οποίων οι δήμαρχοι αποφάσισαν να διαθέσουν το μισθό τους υπέρ των Ελλήνων (τώρα που η Ελλάδα είναι σκλαβωμένη στο ΔΝΤ), έχουν στενότατη ιστορική σχέση με την Ελλάδα .

 


 Ο λόγος για την Κάβα Ντέι Τιρρένι  (γενέτειρα του Στέφανου Σορεντίνο που έπαιξε στην ΑΕΚ) μια πόλη 53.000 κατοίκων που βρίσκεται στην επαρχία του Σαλέρνο στον ιταλικό νότο.

Ο δήμαρχός της Μάρκο Γκάλντι ανακοίνωσε προσφάτως πως θα διαθέσει τον 1.100 ευρώ μισθό του στην Ελλάδα «Οι Έλληνες δεν είναι ανάδελφος λαός. Οι Ευρωπαίοι έχουν τώρα την ευκαιρία να είναι αδέλφια τους», κάτι που ανακοίνωσε ότι θα κάνει με τον 780 ευρώ μισθό του και ο δήμαρχος της κωμόπολης Μπαρονίσι Τζοβάνι Μοσκατιέλο.

            Η Κάβα Ντέι Τιρρένι, έχει μια πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, αφού ήταν η έδρα της εξόριστης ελληνική κυβέρνησης στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Σε αυτή την πόλη βρέθηκε το καλοκαίρι του 1944 η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου μετά τον Λίβανο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ιταλική πόλη Cava dei Tirreni υπήρξε η τελευταία έδρα της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης.




Τη νύχτα 6 προς 7  Σεπτεμβρίου 1944 η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην κωμόπολη Κάβα ντέι Τιρρένι (μεταξύ Σαλέρνο και Καζέρτας), σ αυτή την πόλη είχε μείνει για ένα διάστημα η ιταλική κυβέρνηση του στρατάρχη Μπαντόλιο μετά την ανακωχή.


 Στην έπαυλη που έμενε ο Μπαντόλιο έμενε τώρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ οι υπουργοί  και οι υπάλληλοι έμειναν σε δύο μικρά ξενοδοχεία,   υπήρξε λοιπόν η τελευταία πρωτεύουσα της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και από την πόλη αυτή επέστρεψε  στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς κατακτητές Αθήνα (η Αθήνα απελευθερώθηκε 12 Οκτωβρίου 1944) τον Οκτώβριο του ίδιου έτους (6 μέρες μετά την απελευθέρωση). Δηλαδή η κωμόπολη Κάβα ντέι Τιρρένι από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι 18 Οκτωβρίου φιλοξενούσε την Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν κάτι σαν πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους λίγο πριν απελευθερωθεί η Αθήνα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την πόλη Καβα Ντεϊ Τιρρένι (Cava dei Tirreni) της Ιταλίας όπου έδρευε προσωρινά η Κυβέρνηση κατέφθασε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου μαζί με τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

            Στην πόλη αυτή  κατά τον  χρόνο που βρισκόταν  η Ελληνική Κυβέρνηση πήγε ο Διάδοχος τότε Παύλος , με σκοπό να επιστρέψει μαζί της στην απελευθερωμένη Αθήνα πράγμα όμως που δεν έγινε  και έτσι επέστρεψε στο Λονδίνο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Basilica Pontificia στην πόλη Cava dei Tirreni


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  του Σόλωνα Νεοκ. Γρηγοριάδη ΤΟΜΟΣ ΙΙΙ εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...