Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑ



            Ο Σκύλακας έζησε τον 6ο πχ αιώνα ήταν συνομήλικος και συμπατριώτης του Ηροδότου (ο Ηρόδοτος καταγόταν από την Καρία και ο Σκύλακας από την Καρύανδη πόλεις και οι δύο της ιδίας περιοχής).
 


            Η αποστολή του Σκύλακα έγινε με διαταγή του Δαρείου  (522-486)  και είναι το πρώτο εξερευνητικό ταξίδι προς την Ινδία. Στα 517 πχ ο Δαρείος του ανέθεσε την αρχηγία ενός στολίσκου, με τον οποίο διέσχισε τον Ινδό ποταμό και έφτασε στις εκβολές του, περιέπλευσε την Αραβική ακτή (δεν εισήλθε στον Περσικό Κόλπο ), παρέκαμψε τα στενά του Ορμούζ, μπήκε στην Ερυθρά θάλασσα και έφτασε στο Σουέζ. Ο περίπλους μέχρι τον Περσικό Κόλπο θα πραγματοποιηθεί δύο αιώνες αργότερα από τον Νέαρχο και θα θεωρηθεί τεράστιο επίτευγμα.



            Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Σκύλακας πραγματοποίησε το ταξίδι του σε 30 μήνες, ο χρόνος αυτός θεωρήθηκε από ερευνητές σαν υπερβολικός, αλλά ο γερμανός Wilhelm Reese το θεώρησε σαν χρόνος που μπορούμε να τον δεχτούμε αφού ο Νέαρχος έκανε 10 μήνες για το ταξίδι του, σύμφωνα με τον ιστορικό Αριστόβουλο.



            Για το ταξίδι του Σκύλακα (ο οποίος δεν ήταν ναυτικός) υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές και κανένας δεν έχει παραδώσει λεπτομερείς περιγραφές έτσι το ταξίδι αυτό από κάποιους τίθεται σε αμφισβήτηση.
 

Ωστόσο ένα μικρό απόσπασμα της αναφοράς του Σκύλακα προς τον Δαρείο έχει διασωθεί από ένα άσημο Αθηναίο ιστορικό, ο οποίος το έγραψε 700 χρόνια αργότερα, η πιο συγκεκριμένη αναφορά είναι αυτή του Ηροδότου που ήταν σύγχρονός του Σκύλακα (Ηροδότου ιστορίες IV ), ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, που έγραψε σε χρονολογία πολύ κοντά στο ταξίδι, χρησιμοποιώντας κείμενο της αναφοράς του  Σκύλακα, μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την Ινδία, αυτή η αναφορά του Εκαταίου μπορεί να θεωρηθεί σαν σχεδόν σίγουρη ότι ήταν μέρος της αναφοράς του Σκύλακα.



Που οφείλεται η ιστορική απομόνωση του Σκύλακα;

Πιθανότατα συνέβαλε το γεγονός ότι υπήρξε και άλλος Σκύλακας που έγραψε σχετικά έργα, αυτός όμως έζησε τον 4ο αιώνα ενώ ο εξερευνητής τον 6ο αιώνα, πολύ συχνά οι δύο αυτοί άνδρες ταυτίζονται στην διεθνή βιβλιογραφία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ηρόδοτος πλησίασε πρώτος την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. 

Ο Ηρόδοτος γράφει σχετικά με τον Σκύλακα:

«Κάτω από την διακυβέρνηση του Δαρείου είχε διερευνηθεί μεγάλο τμήμα της Ασίας . Όμως ο Δαρείος επιθυμώντας να μάθει σε ποιο σημείο εκβάλει ο Ινδός – ο μόνος ποταμός εκτός από τον Νείλο που έχει κροκοδείλους – έστειλε τον Σκύλακα τον Καρυάνδα μαζί με άλλους που εμπιστεύονταν με σκοπό να εξερευνήσουν τις εκβολές του ποταμού και να του αναφέρουν για την πορεία του. Αναχώρησαν από την Κασπάτυρο στην χώρα της Πακτηικής, και ταξίδευσαν με τα πλοία τους τον ποταμό με ανατολική κατεύθυνση έως ότου έφτασαν στην θάλασσα. Εκεί εστράφησαν προς τα δυτικά κατά μήκος των ακτών και μετά από ταξίδι τριάντα μηνών έφτασαν στο ίδιο σημείο από το οποίο ο βασιλιάς της Αιγύπτου απέστειλε του Φοίνικες να εξερευνήσουν την περιοχή της Λιβύης, όπως ανέφερα προηγουμένως . Μετά το τέλος της αποστολής αυτής ( του Σκύλακα), ο Δαρείος κατέκτησε την Ινδία και τους Ινδούς και χρησιμοποίησε αυτόν τον ωκεανό (την Αραβική θάλασσα)».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τμήμα της Ζωφόρου των Τοξοτών στο παλάτι του Δαρείου Α΄ στα Σούσα. Πίνακας από εμφυαλωμένες πλίνθους, περ. 510 π.Χ.
Paris, Musée du Louvre



Τώρα τεράστιο πρόβλημα από τους ερευνητές δημιούργησε η αφετηρία του ταξιδιού του Σκύλακα αυτή που αναφέρει ο Ηρόδοτος, δηλαδή η   Κασπάτυρος, βέβαια ένας άραβας ιστορικός του 10μχ αιώνα ο Αλ Μπιρουνί μιλά για μια πόλη που ονομαζόταν Κασυαπαπούρα (Kasyapapura), η πόλη αυτή είναι στο Πακιστάν, την λύση έδωσε ο Εκαταίος ο Μιλήσιος που αναφέρει ότι ο Σκύλαξ ξεκίνησε από την πόλη «Κασπάπυρο, μεθοριακή πόλη της Γκαντάρα» και προφανώς ο Ηρόδοτος έκανε λανθασμένη εκφορά της ονομασίας. Αν λοιπόν δεχτούμε ότι ο Σκύλαξ ξεκίνησε από την Κασπάπυρο της Γκαντάρα, τότε η διαδρομή του είναι η ακόλουθη : Πέρασμα Κύμπερ και μετά να επιβιβάστηκε στα πλοία της αποστολής στον ποταμό Καμπούλ Την λανθασμένη εκφορά της Κασπάπυρο από τον Ηρόδοτο σήμερα την δέχονται οι περισσότεροι ερευνητές.

Οι ερευνητές αυτής της αποστολής του Σκύλακα υποθέτουν ότι τα πληρώματα της αποστολής θα πρέπει να ήταν Έλληνες από τις περιοχές της Ιωνίας και της Καρίας, μετά το τέλος της αποστολής του ο Σκύλακας παρέδωσε στον Δαρείο έγγραφη αναφορά με το έργο του «Γης Περιόδου» που εξιστορούσε λεπτομερώς το ταξίδι του, από αυτό το έργο έχουν διασωθεί πολύ λίγα αποσπάσματα, ενώ ένα άλλο έργο του Σκύλακα «Ο παράπλους των Ηρακλέους Στηλών» έχει χαθεί εντελώς, ότι υπάρχει από αυτά τα έργα του Σκύλακα είναι ενσωματωμένα σε άλλα έργα ,  οι ιστορικοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αναφέρουν τίποτα από το ταξίδι του Σκύλακα. Έτσι οι αναφορές που υπάρχουν εκτός του Ηροδότου είναι:




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανάγλυφο από τα ανάκτορα της Περσέπολης.

Ο Εκαταίος τον αναφέρει ονομαστικά.
Ο Στράβων τον αποκαλεί «παλαιόν λογογράφον».
Ο Αθηναίος τον αναφέρει επώνυμα «Σκύλαξ δε ή  Πολεμών γράφει…».
Ο Φιλόστρατος και ο Αριστοτέλης αντλούν από αυτό πληροφορίες  και τέλος
Ο Ιωάννης Τζέτζης κάνει ρητή μνεία «Σκύλαξ ούτος γράφει…»



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ του Χρήστου Δ Λαζού εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ 

-          ΣΚΥΛΑΞ Ο ΚΑΡΥΑΝΔΕΥΣ του Χρήστου Δ Λαζού

6 σχόλια:

  1. Ο Σκύλακας έζησε τον 6ο πχ αιώνα ήταν συνομήλικος και συμπατριώτης του Ηροδότου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Πως είναι δυνατόν να είναι συνομήλικος με τον Ηρόδοτο που έζησε αρκετά πιο αργά;;; Ο Ηρόδοτος (485 - 421/415 π.Χ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου αναφέρω :

    Η αποστολή του Σκύλακα έγινε με διαταγή του Δαρείου (522-486) .

    Η βικεπεδεία αναφέρει :

    Ο Ηρόδοτος (485 - 421/415 π.Χ.) .

    Πρέπει να είναι σύγχρονος του Ηροδότου, πάντως θα το ψάξω περισσότερο.

    Θυμάμαι ότι υπήρχε ένα μπέρδεμα με αυτόν, υπήρχαν δύο Σκύλακες

    Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να παραθέσης τον προβληματισμό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι πράγματι είδα στην Βικεπεδεία το πιο κάτω:

    "Ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς ήταν εξερευνητής του 6ου αιώνα π.Χ., ο οποίος με εντολή του Δαρείου Α' εξερεύνησε τις ασιατικές ακτές πέρα από τον Ινδό ποταμό όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος.

    Καταγόταν από τα Καρύανδα της Καρίας.

    Με το ίδιο όνομα αναφέρεται συγγραφέας και εξερευνητής του 4ου αιώνα π.Χ. ο οποίος αντέγραψε και απέδωσε πιθανότατα με περικοπές και το έργο του Σκύλακος του Καρυανδρέως "Περίπλους" . Για να ξεχωρίζει από τον Σκύλακα του 6ου αιώνα, αναφέρεται ως "Ψευδοσκύλαξ" και το έργο: Περίπλους του Ψευδο-Σκύλακα."

    Τώρα προφανώς δεν πρέπει να είναι συνομήλικοι ο Σκύλακας και Ηρόδοτος πάντως είναι άνθρωποι που έζησαν τον ίδιο αιώνα με μια κοντινή διαφορά ηλικίας (κάπως έτσι το καταλαβαίνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ που ανάρτησες το σχόλιο μου και κυρίως για τις απαντήσεις σου.

    Το θέμα σου αυτό το πρόσθεσα εδώ
    http://www.hellinon.net/AELLDIK/Skylakas.htm
    για να εμπλουτίσω το προϋπάρχον που είναι αμέσως από κάτω. Αν έχεις κάποια αντίρρηση παρακαλώ γράψτην μου. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι ΜΑΚΕΔΩΝ κανένα πρόβλημα, θα επισκεφτώ το μπλόκ σου, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...