Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΙΖΗΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ζούμε τραγικά  χρόνια  στην Ελλάδα και σε αυτή την κατάσταση η χώρα κυβερνιέται από ένα ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ, η Ελλάδα είχε ξανά τραπεζίτη για πρωθυπουργό, ο οποίος είχε τραγικό τέλος υπό το βάρος των στιγμών που κλήθηκε να κυβερνήσει την χώρα. 

Οι δύο αυτοί τραπεζίτες πρωθυπουργοί ( ο σημερινός και ο τραπεζίτης του 1941) αντιμετώπισαν την ίδια ....  οικονομική στην πρώτη περίπτωση, στρατιωτική  στην δεύτερη...... επίθεση από την ίδια χώρα την Γερμανία, είμαι περίεργος να δω ο σημερινός τραπεζίτης πρωθυπουργός πως θα τελειώσει το έργο που ανάλαβε....... πάντως ο πρώτος τραπεζίτης πρωθυπουργός έδειξε και πατριωτισμό και ευαισθησία.




Ο Αλέξανδρος Κοριζής γεννήθηκε στον Πόρο το 1885 και αυτοκτόνησε στην Αθήνα στις 18 Απριλίου 1941 ήταν γιος του  Γεωργίου Κοριζή , παλαίμαχου πολιτικού που διετέλεσε βουλευτής και δήμαρχος Πόρου. Η μητέρα του, Αικατερίνη, το γένος Αθανασίου Μισυρλή, κατάγονταν από την Πύλο και ήταν ανιψιά του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

            Ο Κορυζής πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στον Πόρο. Στα επτά του χρόνια έμεινε ορφανός από μητέρα, γεγονός που είχε αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Σπούδασε νομικά και σε πολύ νεαρή ηλικία διορίστηκε το 1903 στη Εθνική Τράπεζα, όπου σημείωσε ταχεία άνοδο στην ιεραρχία.

            Ο Κορυζής ήταν σύζυγος της Ελισάβετ Τσιτσάρα, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: την Αικατερίνη, την Ελένη (Λένα, «Κυρία επί των Τιμών» της βασίλισσας Φρειδερίκης), την Ειρήνη (Ρένα, σύζυγος του εφοπλιστή Στρατή Ανδρεάδη) και τον Γεώργιο (που πέθανε το 1999). Τα παιδιά του δώρισαν το πατρικό τους σπίτι στον Πόρο για να γίνει αρχαιολογικό μουσείο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εφημερίδα "Ακρόπολις" παρουσιάζει την είδηση του θανάτου του Αλεξάνδρου Κοριζή στο πρωτοσέλιδο της 19ης Απριλίου 1941.


Συνέβαλε, από το 1915, στην οργάνωση κλάδου αγροτικής πίστης στην Εθνική Τράπεζα, από την απόσπαση του οποίου προήλθε η Αγροτική Τράπεζα  (1929) της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του διοικητικού της Συμβουλίου. Επίσης συνέβαλε στην ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος (1925-28). Μετά την επικράτηση του δικτατορικού καθεστώτος της 4 Αυγούστου 1936 ανέλαβε υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και παρέμεινε στη θέση αυτή επί τρία σχεδόν χρόνια (ως τις 12 Ιουλ. 1939), οπότε διορίστηκε διοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.

Με τον θάνατο του Μεταξά, τον Ιανουάριο του 1941, ο βασιλιάς τού ανέθεσε την πρωθυπουργία της Ελλάδος στις 29 Ιανουαρίου 1941.


Στις 6 Απριλίου του 1941, ο Κορυζής έγινε ο πρωθυπουργός που είπε το δεύτερο ΟΧΙ και αυτή την φορά στην γερμανική επίθεση. Μέσα σε δέκα ημέρες στην  Ελλάδα είχε αρχίσει να καταρρέει και η μισή χώρα βρίσκονταν ήδη στα χέρια των εισβολέων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κηδεία του Ιωάννη Μεταξά, ο θάνατός του Μεταξά έφερε στην πρωθυπουργία της Ελλάδος τον Αλέξανδρο Κοριζή.




Στις 18 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή) ο Κοριζής συμμετείχε σε συνεδρίαση που  έγινε στο Τατόι με την συμμετοχή Του Γεωργίου Β, του αρχιστρατήγου Παπάγου, του στρατηγού της αεροπορίας Ντ Αλμπιάκ, του ναυάρχου Τερλ, η κατάσταση στο μέτωπο γινόταν πιεστική. Ο Παπάγος εξέθεσε την κατάσταση στην οποίο ο στρατός είχε χάσει τους Άγιους Σαράντα, η Λουφτβάφε έκανε αδιάκοπες επιθέσεις, αυτοκίνητα για την μεταφορά εφοδίων δεν υπήρχαν και τα γερμανικά αεροπλάνα πόντιζαν νάρκες στα  λιμάνια και ειδικά στον Πειραιά με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει κάθε κίνηση. Στις δύο η ώρα στην σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός των Στρατιωτικών διαβίβασε τηλεγράφημα του στρατηγού Μπάκου «Ανάφερα επανειλημμένως και αναφέρω μετά παρρησίας κατάστασις εξελίσσεται ραγδαίως επί τα χείρω». Ο Κοριζής δήλωσε αδυναμία ν αποφασίσει, ζήτησε δε να σχηματιστεί στρατιωτική κυβέρνηση, ο Γεώργιος Β δέχτηκε να εξετάσει αυτή την πρόταση. Το υπουργικό συμβούλιο διαλύθηκε μέσα σε γενική σύγχυση.

Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον Γεώργιο Β. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ' αυτή τη συνομιλία δεν είναι γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν ως προς την ενδεχόμενη μετακίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, άλλοι μιλάνε για επίπληξη του Γεωργίου Β για κάποια διαρροή απορρήτου.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β'.


 Πάντως, ο Κοριζής εξήλθε συντετριμμένος, κάποιοι μιλούν για «ύφος τραγικό» από τη συνάντησή του με τον Βασιλιά, με κατεύθυνση την οικία του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ο Βασιλιάς ανησυχόντας για τον Κοριζή συμβουλεύτηκε τον δημοσιογράφο Ιωάννη Διάκο που τον διατήρησε στο περιβάλλον του μετά τον θάνατο του Ι Μεταξά, ταυτόχρονα  έστειλε τον διάδοχο Παύλο στην οικία του πρωθυπουργού. Ενώ ο Παύλος μιλούσε με την σύζυγο του Κορυζή ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί από τον πρώτο όροφο της οικίας. Ο Κοριζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιακή χώρα. Ο τραπεζίτης πρωθυπουργός διάλεξε να ακολουθήσει το παράδειγμα του συναδέλφου του της Ουγγαρίας Τελέκυ που είχε τινάξει τα μυαλά του στην Βουδαπέστη 16 μέρες νωρίτερα.

Ο Γεώργιος Β είπε στον Ι Διάκο: «για πετάξου στο σπίτι του Κοριζή, δες πως είναι. Μου φάνηκε σε κακά χάλια», ο Διάκος αναχώρησε αμέσως, όταν έφτασε στην πρωθυπουργική κατοικία άκουσε δύο πυροβολισμούς, την είδηση μετέφερε στο ξενοδοχείο  «Μεγάλη Βρετανία», ο Γεώργιος Β ήταν ολοφάνερα ταραγμένος και σε όσους τον ρωτούσαν δικαιολογιόταν: «Δεν του είπα τίποτα που να τον στεναχωρήσει. Μου φίλησε ξαφνικά το χέρι, λέγοντάς μου ότι πάει σπίτι του για υποθέσεις και έφυγε….».

Στις 5.35 μμ  ο βρετανός πρέσβης Πάρλετ  τηλεγράφησε την είδηση της αυτοκτονίας « Ο πρόεδρος (της ) κυβερνήσεως μόλις αυτοκτόνησε , αφού δήλωσε στον βασιλιά ότι απέτυχε στο έργο  που του είχε αναθέσει» 


 

Κάποιοι είπαν τον μύθο ότι δολοφονήθηκε από την Ιντέλιτζενς Σέρβις και αυτό βοήθησε στους δύο πυροβολισμούς στην καρδιά! "Τα μαυρισμένα δάκτυλια των ποδιών" χρησιμοποιήθηκαν σαν "απόδειξη" για τον θάνατο του Κοριζή από τους Γερμανούς ο γερμανός ιατρός Χανς Εππινγκέρ  διατύπωσε αυτούς τους προβληματισμούς αργότερα ο ίδιος βρήκε τα ίδια συμπτώματα στην εξέταση στο πτώμα του βασιλιά της Βουλγαρίας Βόρις, το πιθανότερο  όμως είναι ότι η αυτοκτονία του Κοριζή να είχε να κάνει με την απόγνωση για την επικείμενη υποδούλωση.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ. Ν. Γρηγοριάδη τόμος Ι εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
-          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ 1940-1941 του Άγγελου Τερζάκη εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη.
-          Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 40 του Ιωάννη Σ Κολιόπουλου εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη.
-          ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...