Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ








ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΤΙ  ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ



Το 1834 ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας , ο δάσκαλός του Κλεάνθη και του Σάουμπερτ, ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Βερολίνου, Φριδερίκος Σίνκελ ( Fr . Schinkel ), ανέλαβε να σχεδιάσει ένα παλάτι για τον Βασιλιά Όθωνα . Πάνω στην Ακρόπολη .



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ακρόπολις ως Ανάκτορα του Β. Όθωνα. Σχέδιο του K.F. Schinkel





H πρότασή του για το ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα πάνω στην

Ακρόπολη των Αθηνών, ήταν ιδέα του Βασιλιά της Βαβαυριας.
O Σίνκελ ονόμασε την πρόταση αυτή «ένα όμορφο όνειρο», ελπίζοντας όμως  ότι κάποτε θα γινόταν πραγματικότητα.



Τα σχέδια αυτά του Φριδερίκος Σίνκελ ( Fr . Schinkel ),  βρίσκονται στην Κρατική Συλλογή Σχεδίων και Χαρακτηκών του Μονάχου και δείχνουν μια εκπληκτική σύνθεση αρχαίων και νέων κτιρίων. Ευτυχώς το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Στα 1836, ο βασιλιάς Όθων, επιστρέφοντας από το Μόναχο μετά το γάμο του με την Αμαλία, χρησιμοποίησε ως προσωρινή κατοικία τη "Μεγάλη Οικία" Βούρου στην τότε οδό Νομισματοκοπείου και ήδη Παπαρρηγοπούλου αριθ. 7 και τη διπλανή οικία του Γ. Αφθονίδη (που δεν υπάρχει σήμερα), συνδέοντας μεταξύ τους με στοά τα δύο αυτά αρχοντικά. Ο Όθων και η Αμαλία έμειναν σ' αυτό το "Παλιό Παλάτι", όπως το αποκαλούσαν αργότερα οι Αθηναίοι, από το 1836 μέχρι το 1843. Διαμόρφωσαν μάλιστα και ένα κήπο μπροστά στο παλάτι, από τον οποίο προήλθε ο σημερινός κήπος της Πλατείας Κλαυθμώνος.


ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΟ



Ο αρχιτέκτονας Ludwig Lange ήταν ο πρώτος που το 1834 όρισε ως θέση των ανακτόρων τη νοτιοδυτική πλευρά του Λυκαβηττού. Η πρόταση αυτή του Ludwig Lange ήταν όμως ανεφάρμοστη.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σχεδιαστική πρόταση του Ερνέστου Τσίλερ για τα ανάκτορα Τατοΐου. Προοπτικό 1872


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΟΘΩΝΑ (ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)



Η μεταφορά της πρωτεύουσας από το  Ναύπλιο στην Αθήνα έγινε 1834. μη υπάρχοντος ανακτόρου ο Όθων έμενε σε σπίτι στο μέρος που είναι σήμερα η παλαιά Βουλή. Ούτε οι Έλληνες όμως ούτε καν ο τότε βασιλιάς Όθων ήταν εκείνοι που αποφάσισαν για τη θέση και τα σχέδια των ανακτόρων. Το καθοριστικό πρόσωπο ήταν ο πατέρας του Όθωνος, ο φιλέλλην και φιλότεχνος Λουδοβίκος Μαξιμιλιανός Α Δ της Βαυαρίας.

Ο Βαυαρός  αρχιτέκτων Γκαίρτνερ υπέδειξε σαν κατάλληλο μέρος ο χώρος που είναι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων (Η πλατεία Όθωνος, σημερινή πλατεία Ομονοίας, ήταν η θέση η οποία προτάθηκε αρχικώς από τους Κλεάνθη και Schaubert). Αυτό ανακοινώθηκε το βράδυ του 1836 στη μεγάλη χοροεσπερίδα που δόθηκε στα προσωρινά ανάκτορα- το Μέγαρο Κοντοσταύλου επί της οδού Σταδίου- ο Όθων εμφανίστηκε για πρώτη φορά με φουστανέλα, την οποία θα συνέχιζε να φοράει έκτοτε και μετά την έξωσή του από την Ελλάδα. Ο Θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 1836 και τελείωσε σε τρία χρόνια το 1839 και στοίχισε  6.000.000 δραχμές όταν η οικοδομή μιας μέσης οικίας χρειαζόταν περίπου 9.000 δραχμές (τα χρήματα της οικοδομής ήταν  δάνειο του Λουδοβίκου της Βαυαρίας προς τον γιο του Όθωνα). Το έργο ανέλαβε τελικώς ο Fr. Gaertner, ευνοούμενος του Λουδοβίκου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα ανακτορα το Όθωνα κατά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.


ΠΑΛΑΤΙ της οδού Ηρώδου του Αττικού  (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ  ΜΕΓΑΡΟ)



Χτίστηκε (1891-1897) για τον διάδοχο Κωνσταντίνο όταν παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία Χοετζόλερν. «Ο σχεδιασμός του νέου ανακτόρου ανατέθηκε στον Τσίλερ. Ως χώρος προσφέρθηκε τμήμα του γηπέδου πίσω από τα βασιλικά ανάκτορα, που χρησιμοποιούνταν ως βασιλικός λαχανόκηπος. Η ανάθεση είχε ως όρο την εκπόνηση ενός ανακτόρου που να αντικατοπτρίζει αυστηρά την ιδεολογία του πριγκιπικού ζεύγους, αυτή δηλαδή που τους ήθελε κοντά στον λαό και σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Τα ανάκτορα του διαδόχου δεν έπρεπε, επομένως, να διαφέρουν πολύ από τις κατοικίες των πλούσιων μεγαλοαστών της πρωτεύουσας».

Μετά την δολοφονία του Γεωργίου Α στην Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε ανάκτορα των βασιλέων της Ελλάδος.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το νέο Βασιλικό Παλάτι. Σήμερα φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.




ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ





            Ήταν επιθυμία της Βασίλισσας Αμαλίας και σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Κάλκον.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι του Μον Ρεπο, με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού, με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.




ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΑΤΟΙΟΥ



            Τατόι είναι η Δεκέλεια. Η ανέγερση του ανακτόρου άρχισε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1888. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ανακτόρου είναι ο ίδιος που έχει το ανάκτορο στον Φιλανδικό  κόλπο στο Πήτερχοφ και του οικήματος είναι αγγλικός. Τα σχέδια είναι του Ερνέστου Τσίλερ. Στο Τατόι ανεγέρθηκαν και δύο ναοί της Αναστάσεως (1899) και του προφήτη Ηλία (1873), ένα υπασπιστήριο, δύο σπίται για αυλικούς , ένα τυροκομείο, ένα τηλεγραφείο, το σπίτι του διευθυντή,  τρία συγκροτήματα σπιτιών για εργάτες, τρεις στάβλους, εργαστήρια και καταλύματα για την φρουρά, ένα οινοποιείο, ο παλιός ανεμόμυλος μετατράπηκε σε κάστρο. Το 1948 εγκαθίσταται η βασιλική οικογένεια μονίμως . Στην εκκλησία της αναστάσεως υπάρχει το κοιμητήριο των Βασιλέων.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανάκτορα Τατοΐου!


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ



            Στο κτήμα Μον Ρεπό κτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή  Φρειδερίκο Ανταμ το 1826 ανάκτορο, μετά την προσάρτηση της Επτανήσου παραχωρήθηκε στον Γεώργιο Α σαν θερινή κατοικία. Εκεί γεννήθηκε ο δούκας του Εδιβούργου Φίλιππος Μαουνμπάτεν το 1921, σύζυγος της Ελισάβετ Β της Αγγλίας και το 1965 η Αλεξία.


 


ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΙΧΑΗΛ (ΚΕΡΚΥΡΑ)



            Στην βόρεια πλευρά της πλατείας Σπινιάδα είναι το επιβλητικό ανάκτορο Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ που κτίστηκε το 1814-1824 και ήταν κατοικία του Άγγλου Αρμοστή, εδώ στεγαζόταν το ιπποτικό τάγμα αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ.

            Από το 1864 μέχρι το 1913 χρησιμοποιήθηκε σαν θερινή κατοικία της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας.  Σχεδιάστηκε από τον συνταγματάρχη Τζόρτζ Γουάτμορε σε ρυθμό αγγλικό ρομαντικό κλασικισμό για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε Μαλτέζικος πωρόλιθος.

Σήμερα στεγάζει : Μουσείο ασιατικής τέχνης, Δημοτική πινακοθήκη και την Η Εφορεία Προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σχέδιο για το ανάκτορο στην Τρίπολη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...