Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

PANZERFAUST

 (γροθιά άρματος)


            To όπλο αυτό αποτέλεσε την αντιαρματική γροθιά της γερμανικής πολεμικής μηχανής κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

            Το όπλο αυτό βασίστηκε στην βασική αρχή του πολέμου cost-effective δηλαδή όπλο που το αποτέλεσμα που παράγουν είναι δυσανάλογα σημαντικό σε σχέση με το κόστος του, τέτοιου είδους όπλο είναι το panzerfaust.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανός στρατιώτης με panzerfaust


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ



Γερμανικό αντιαρματικό ΠΑΟ (πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως).

Μήκος ένα μέτρο, είναι όπλο εξαιρετικά απλό που αποτελείται από ένα κοίλο σωλήνα διαμέτρου 4 εκατοστά, στο μπροστινό μέρος υπάρχει κωνική εκρηκτική γόμωση, μέσα στον σωλήνα προωθητικό μπαρούτι. Πυροδοτείτε το μπαρούτι από τον χειριστή με μια σκανδάλη και κατεύθυνε τον κώνο στον στόχο.

Βάρους πέντε κιλά (η αρχική του  έκδοση η υπ αριθμ 30) και το έφερε ένας άνδρας
Βεληνεκές 30 μέτρα για την αρχική έκδοση του όπλου και στην βελτιωμένη έκδοσή του 60 μέτρα.  
 
Οι τύποι που παρήχθησαν ήταν οι: 30 klein,30,60,100,150,250 (με τον αριθμό υποδήλωναν το θεωρητικά δραστικό βεληνεκές), ήταν όπλο μιας χρήσεως εκτός του 150 που μπορούσε να αναγομωθεί μέχρι και δέκα φορές.

 Περίοδος που χρησιμοποιήθηκε : 1943-1945


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οδηγείες για την χρησιμοποίηση panzerfaust που εκδόθηκαν 27 Φεβρουαρίου 1945 από την εφημερίδα Festung Breslau, δηλαδή δύο μήνες πριν την κατάληψη του Βερολίνου και φυσικά απευθυνόντουσαν σε άτομα που δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση (πολίτες και νέους).


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ



            Ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να αντιμετωπιστεί η πλημμυρίδα αρμάτων που παρήγαγαν τα σοβιετικά και αμερικάνικα εργοστάσια, την οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει η γερμανική πολεμική βιομηχανία.

Η εκρηκτική κεφαλή μπορούσε να διαπεράσει χάλυβα 200 mm, η γερμανική πολεμική βιομηχανία παρήγαγε 6.000.000  panzerfaust και χρησιμοποιήθηκε κατά των αρμάτων μάχης, αλλά και σε συγκεντρώσεις πεζικού, θέσεις πολυβολείων κλπ στην μάχη του Βερολίνου ήταν το όπλο των νεοσυλλέκτων που στέλνονταν στην μάχη μόνο με ένα ή δύο    panzerfaust για να το χρησιμοποιήσουν με όποιο τρόπο νόμιζαν, ύστερα από στοιχειώδη εκπαίδευση.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αφίσα που προπαγάνδιζε την χρήση των panzerfaust  στον πληθυσμό.


Το panzerfaust  ήταν η μάστιγα των σοβιετικών αρμάτων μάχης.  Μετά τον πόλεμο οι σοβιετικοί βασιζόμενοι στις αρχές του panzerfaust έφτιαξαν μια ολόκληρη γενιά αντιαρματικα.
           


1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία ιστοσελίδα!! , δύστυχος έχουμε γεμίσει με χιλιάδες ανούσια μπλοκ που αξίζουν αλλά χάνονται στο χάος του διαδικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...