Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΜΠΕΡΕΒΑΝ


Όλο και περισσότερο οι Ελληνίδες κυρίως βλέπουν τούρκικα σίριαλ, οι τούρκοι μαστοροι της παραπληροφόρησης δείχνουν τον μαγικό κόσμο του  "ΕΖΕΛ",  «Γκιουμούς»...........  και του «Ασημένια Φεγγάρια» με υποθέσεις από «Χίλιες και Μια νύχτες» και «Κισμέτ» και δίπλα στην συναισθηματικά υποφέρουσα Εϊσάν και την  Σεχραζάτ στέκει ο γοητευτικός Ονούρ και ο αποφασιστικός  Ömer............. με πόσα ψέματα γεμίζουν τα μυαλά της κάθε ονειροπαρμένης ελληνίδας, ας σπάσουμε το παραμορφωτικό κάτοπτο του ΕΖΕΛ και ας δούμε την φρικτή αλήθεια μέσα από ένα παμπάλαιο παραμύθι που όμως και σήμερα είναι πραγματικότητα.



 


Ο κωμικός Τζον Στιούαρτ θέλοντας να διασκεδάσει την νοοτροπία που υπάρχει στον Ισλαμικό κόσμο σε σχέση με την θέση της γυναίκας είπε: «Στο Ντουμπάι απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας   Άγγελοι του Τσάρλυ ως προσβλητική προς την θρησκεία του Ισλάμ. Απ ότι φαίνεται η θρησκεία του Ισλάμ προσβάλλεται από οτιδήποτε δεν έχει πλοκή».



            Υπάρχει ένα παραμύθι στην Τουρκία αυτό της Μπερεβάν, αυτό η λαϊκή παράδοση εξιστορεί την τουρκική πραγματικότητα της «χαμένης τιμής» του πατριαρχικού κατεστημένου και ο τρόπος αποκατάστασής της, οι αδικίες που έγινα για την αποκατάσταση αυτής της «οικογενειακής τιμής» μετατράπηκαν στο μελό  παραμύθι της Μπερεβάν.



            Πριν πολλά χρόνια στο Σιρνάκ της Τουρκίας ζούσε ένα κοριτσάκι 12 χρονών, η Μπερεβάν, στην ηλικία αυτή την βρήκε η ορφάνια και από μάννα και από πατέρα. Η Μπερεβάν βρήκε στέγη στο σπίτι του μεγάλου της αδελφού, όμως η γυναίκα του την μισούσε και της φερόταν άσχημα, η δωδεκάχρονη δεν άντεξε και έφυγε από το σπίτι του αδελφού της, βρήκε καταφύγιο στο δάσος μαζί με τα θηρία, εκεί κατάφερε να εξημερώσει μια ελαφίνα που κάθε μέρα πήγαινε κοντά στην Μπερεβάν και εκείνη την άρμεγε (κάτι σαν τον μύθο του Ρώμου και του Ρωμύλου   που τρεφόντουσαν από μια λύκαινα ), το γάλα λοιπόν της ελαφίνας η Μπερεβάν δεν το έπινε όλο αλλά ένα μέρος το κατέβαζε στο χωριό και το πουλούσε για να μπορέσει να καλύψει και άλλες ανάγκες της.




            Κανείς όμως στο χωριό δεν πίστευε ότι η δωδεκάχρονη κόρη μπορούσε μόνη της να επιζήσει στο δάσος, και τα κουτσομπολιά άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, μέχρι που έφτασαν στα αφτιά του αδελφού της, και τι έφτασε στα αφτιά του;


 Ότι η αδελφή του στο δάσος ερωτεύθηκε έναν βοσκό και αυτός σαν αντάλλαγμα του κοριτσίστικου έρωτα της έδινε γάλα να το πουλά στο χωριό.


            Ο αδελφός ένα πρωί ακολούθησε κρυφά την Μπερεβάν στο δάσος εκεί την είδε να κάθεται σε ένα βραχάκι να περιμένει την ελαφίνα που θα άρμεγε, ο αδελφός όμως υπέθεσε ότι περίμενε τον βοσκό αγαπημένο της, έβγαλε το τουφέκι του και την πυροβόλησε, έτσι πίστευε ότι ξέπλενε την τροθείσα «οικογενειακή τιμή», την ώρα που ψυχορραγούσε η Μπερεβάν είπε στον αδελφό της  " Γιατί αδελφέ μου, αν περίμενες λίγα λεπτά ακόμα, θα έβλεπες ποιόν περίμενα" και με αυτά τα λόγια ξεψύχησε.

 


 

            Αυτό είναι το παραμύθι της Μπερεβάν που αποτελεί οικογενειακή πραγματικότητα όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και μια σειρά Ισλαμικών χωρών της περιοχής. Οι γυναίκες δολοφονούνται ακόμα και σήμερα επειδή αγάπησαν άλλον από αυτόν που διαλέγει ο πατέρας τους, επειδή εγκατέλειψαν έναν άνδρα που τις κακοποιούσε, επειδή φλέρταραν με ένα μη μουσουλμάνο …..  η ιστοσελίδα  stophonourkillings.com (σταματήστε τα εγκλήματα τιμής) παρουσιάζει πλήθος τέτοιες μαρτυρίες από καταγγελίες γυναικών που  γλύτωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...