Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΕΡΙ ΗΠΕΙΡΟΥ




Οι σχέσεις των δύο χωρών μετά τον πόλεμο ήταν εξαιρετικά φιλικές. Η πρώτη Ιταλική αντίδραση κατά της Ελλάδος παρουσιάστηκε με το ζήτημα της ελληνικής ένταξης στην ΕΟΚ και από φόβο του ανταγωνισμού των ιταλικών γεωργικών προϊόντων.


Τέλη Μαΐου του 1960 αποκαλύπτεται ότι το ΓΕ της Ιταλίας με έγγραφό του προς το ΝΑΤΟ χαρακτήριζε όλη την Ήπειρο σαν αλβανική περιοχή.


Η αντιπολίτευση κάνει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση κάνει διάβημα στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία εκφράζει την λύπη της και μιλά για τεχνικό έγγραφο που δεν εκφράζει τις ιταλικές απόψεις και ζητά από τα αρμόδια όργανα την απόσυρση του εγγράφου από το ΝΑΤΟ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι αρχηγοί της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου και Σοφοκλής Βενιζέλος μετά από ομιλία του πρώτου, αρχές δεκαετίας του 1960.





Στη Βουλή:

Ο Αβέρωφ χαρακτηρίζει το έγγραφο «απληροφόρητον, ανιστόρητον, ανόητον και άτιμον».
Ο Στ Κωστόπουλος (Φιλελεύθεροι ) το χαρακτηρίζει «εξοργιστικώς απαράδεκτον».
Ο Ηλιού ζητά εντονότερη στάση από την κυβέρνηση και φέρνει ζήτημα ύπαρξης βουλγαρικών κομιτάτων στις ΗΠΑ που ζητούν απόσπαση ελληνικών εδαφών.
Ο Μιχ Κύρκος χαρακτηρίζει το έγγραφο «κατάπτυστον και ύπουλον».
Ο Γ Παπανδρέου το χαρακτηρίζει «άτιμον» και μαζί με τον Μαρκεζίνη ζητούν δημόσια αποκήρυξή του από την ιταλική κυβέρνηση.

Το ζήτημα φτάνει μέχρι το μόνιμο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και οι ιταλοί εκφράζουν την λύπη τους και ότι το έγγραφο περιλαμβάνει πλάνες, την επομένη ο πρωθυπουργός Σένι καλεί τον Έλληνα πρέσβη στην Ρώμη και του λέει τις πιο πάνω δικαιολογίες.

Εκεί κάπου εκτονώνεται η όλη κατάσταση.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΎΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...